100 godina Labinske Republike

Labin novu godinu dočekuje u znaku velikog jubileja!

0
S obljetnice Labinske republike 2019. godine (foto: Kristian Stepčić Reisman)
S obljetnice Labinske republike 2019. godine (foto: Kristian Stepčić Reisman)

Slobodarska tradicija, rudarsko i industrijsko naslijeđe, multikulturalnost, briga i zalaganje za radnika i „malog“ čovjeka, od davnina su utkani pod kožu Labinjana. S ponosom na svoje korijene, na neizmjerno naslijeđe koje su nam preci ostavili da ga čuvamo, njegujemo, promičemo i nadograđujemo, u nadolazećoj godini dočekujemo još jedan veliki jubilej.

2. ožujka daleke 1921. godine, krupnim slovima uklesan je ne samo u povijest Labina, Labinštine i Istre, već i cijele Europe. Štrajk rudara, iz kojeg je pokrenuta prva antifašistička pobuna na Starom kontinentu, te proglašena 37-dnevna samouprava kasnije nazvana „Labinska republika“, događaj je koji je ostavio neizbrisiv trag na Labinštini, a povijest će pokazati da je imao i mnogo širi odjek. Obilježavanje Labinske republike iskaz je poštivanja vlastitog identiteta te očuvanja rudarskog naslijeđa koje je značajno obilježilo 20. stoljeće Labinštine.

Grad Labin i općine Labinštine već nekoliko mjeseci u zajedničkoj suradnji s građanima i civilnim sektorom rade na pripremi programa obilježavanja ovog velikog jubileja. Općine su potvrdile financijsko, ali i organizacijsko uključivanje u obilježavanje obljetnice, koje će se najvećim dijelom odviti u razdoblju od 2. ožujka do 8. travnja 2021. godine, simbolički kroz 37 dana, koliko je i trajala Labinska republika prije nego je ugušena u krvi od strane fašističkih snaga. Uz njih, svojim doprinosom, uz proračunska sredstava Grada Labina iz 2020. i 2021. godine, uključit će se i Istarska županija, tvrtke u vlasništvu Grada Labina, Turistička zajednica i drugi donatori.

Javni poziv u rujnu

Grad Labin još u rujnu raspisao je Javni poziv na koji su se mogli javiti svi građani, predstavnici udruga, ustanova i gospodarstvenika, kako s Labinštine tako i iz cijele Hrvatske. Pozivom su se prikupljale ideje, potencijalni programski sadržaji i drugi kreativni prijedlozi koji bi mogli doprinijeti obilježavanju jubileja. Nakon što je pristiglo preko 20 popunjenih obrazaca, ideje su prezentirane organizacijskom timu, koji je veliku većinu kreativnih  doprinosa naših građana ocijenio kao izvedive i ukomponirao ih u inicijalni prijedlog programa, koji će biti ubrzo predstavljen javnosti.

Slogan manifestacije je „100 X Sretno“. Brojka 100 simbolično ukazuje na „sto let“, 100. obljetnicu Labinske republike, uz tradicionalni rudarski pozdrav „Sretno!“ i već dobro poznatu oznaku čekića i dlijeta u sredini. Rudarske boje, zelena i crna, dominiraju u simbolima osvježenog vizualnog identiteta manifestacije.

Stogodišnjica će biti dostojanstveno obilježena

U planu je, a dijelom i u realizaciji, izrada brojnih promotivnih materijala koji će biti dostupni široj javnosti te će nas kroz cijelu godinu podsjećati na važnost ovog velikog jubileja za povijest našega grada i našeg kraja. Već kroz nekoliko dana na više prodajnih mjesta u Labinu pojavit će se zidni kalendari za 2021. godinu, s fotografijama iz 1920. i 1921. iz arhive Marijana Milevoja. Kalendar će biti dostupan u knjižarama Liber Domini i Birograf, te trgovinama prodajnog lanca Jedinstvo.

„Obljetnicu Labinske republike, jednog u svjetskim razmjerima značajnog povijesnog događaja, dočekujemo u vremenima u kojima je, nažalost, bilo kakav vid obilježavanja i održavanja manifestacije bitno drugačiji. Sretan sam što se organizacijski tim potrudio da iz onoga što možemo napraviti izvučemo i više od maksimuma, te mogu slobodno najaviti da će, bez obzira na okolnosti, ova stogodišnjica biti dostojanstveno obilježena, apsolutno na način koji ovaj događaj i zaslužuje. Stoga, već danas 100 X Sretno svima, u nadi da ćemo s obilježavanjem ovog velikog i značajnog jubileja, tokom iduće godine uploviti u jedno mirnije, sigurnije i normalnije razdoblje, koje svi toliko priželjkujemo!“ – izjavio je gradonačelnik Labina Valter Glavičić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa