Vodozaštitni sustav zaštitio grad Umag od poplave

0
Umaški vodozaštitni sustav (foto: Grad Umag/Saša Miljević/PIXSELL)
Umaški vodozaštitni sustav (foto: Grad Umag/Saša Miljević/PIXSELL)

Slijedom upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda te Stožera civilne zaštite Istarske županije i Grada Umaga, u posljednjih je par dana posebna pažnja usmjerena na vodo zaštitni sustav koji, nakon katastrofalne poplave iz 2010. godine u kojoj su mnogi sugrađani izgubili gotovo sve što su imali, Umag štiti od mogućnih poplava prouzročenih ogromnim količinama padalina.

Veseli i ohrabruje stoga činjenica kako je gradski sustav zaštite od poplava i u ovim uvjetima opravdao svrhu te još jednom dokazao kako je odluka iz 2011. godine da se krene u izgradnju jednog tako zahtjevnog, ali neophodnog, projekta za Umag bila potpuno ispravna i nužna.

Umaški vodozaštitni sustav dio je megaprojekta „Umag: Smart city-Green city“ koji svojim građanima osigurava suvremeni, ekološki osviješten i zdrav grad. Izgradnjom novog  vodo zaštitnog sustava osigurava se temeljna sigurnost građana i njihove imovine. Tako je tijekom radova u potpunosti rekonstruirano 500 m dugog kanala, odnosno izgrađen je novi kanal dužine 1300m, izgrađena su dva mosta - prijelaza kanala preko prometnica prema Bujama i na Aveniji Grada Vukovara.

 

Investicija, s pripadajućim oborinskim sustavom, iznosila je gotovo 14 milijuna kuna, no nemjerljiva je vrijednost projekta koji sada, već 10 godina, štiti naš grad od potencijalnih poplava.

"Naravno, na samom kraju, moramo uputiti zahvalu našim vatrogascima na čelu sa Zapovjednikom Bojanom Štokovcem, koji već danima dežuraju i prate situaciju s padalinama i plimnim valovima, ali i djelatnike komunalnih tvrtki 6. maj d.o.o., 6. maj odvodnja d.o.o. i Komunela d.o.o. koji svakodnevno brinu o sigurnosti i prohodnosti sustava", priopćili su iz Grada Umaga.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa