SDP u Saboru o pulskom Domu za starije Alfredo Štiglić

0
Sanja Radolović
Sanja Radolović

Predsjednica SDP Pule i saborska zastupnica Sanja Radolović 4. prosinca je u svojoj saborskoj raspravi iznijela goruću problematiku vezanu uz domove za starije i nemoćne, a pritom je za konkretan primjer uzela pulski dom Alfredo Štiglić.

Prethodnih dana u saborskoj raspravi smo imali prilike čuti o teškom stanju i uvjetima rada kao i prostornim kapacitetima u domovima za starije i nemoćne osobe uzrokovane Covid 19 pandemijom – započela je svoju raspravu Sanja Radolović. 

Istovremeno, osim navedene problematike, liste čekanja diljem Hrvatske na smještaj u domovima za starije i nemoćne su i dalje goruća tema, primjerice u pulskom Domu za starije i nemoćne osobe Alfredo Štiglić na smještaj se čeka punih deset godina, te se prema podacima na listi čekanja nalazi 2.600 osoba – navela je Radolović. 

 

Isto je razumljivo, jer mnoge obitelji zbog dnevnih obaveza i balansiranja između vlastitih poslova i roditeljskih obveza, jednostavno nemaju alternativu, te su prisiljene starije članove obitelji, osobito ako se radi o teško pokretnim ili dementnim osobama, smjestiti negdje gdje će im se pružiti najbolja skrb i briga. Za mnoge je s 2.000 kn mirovine san o smještaju u privatnom domu koji u prosjeku košta 6.000 kn daleki san – navela je Radolović.

Kredit za novo krilo

Istarska županija se u 2019. godini odlučuje na Sporazumom o financiranju i kreditnoj suradnji, gdje je definirano da se za izgradnju novog krila pulskog doma za starije podigne kredit na 38 milijuna kuna, a za uređenje depandansi dodatnih 3,7 milijuna, što je ukupno 41,7 milijuna kuna. Time se trebalo doprinijeti podizanju standarda te smanjenju liste čekanja starijih osoba na smještaj. Jednoglasno je izglasana suglasnost na Županijskoj skupštini (dakle i svi HDZ-ovi vijećnici svjesni težine problema glasuju za to). Međutim, sve je zapelo na imovinsko-pravnim odnosima – istaknula je Radolović i nastavila obrazlagati gdje je nastao problem. 

Naime, vlasnik doma je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, kao i u cijeloj Hrvatskoj za 31 nekretninu (izuzev Grada Zagreba i Knina) koji nije suglasan da prepusti dom osnivaču, Istarskoj županiji, odnosno prizna buduća ulaganja u zamjenu za vlasništvo nad nekretninom. Vrijednost dvaju zgrada doma, one u Krležinoj i Mažuranićevoj ulici, procijenio je na za Istarsku županiju 36,65 milijuna kuna – rekla je Radolović. 

K tome, još ministar Aladrović 29. listopada 2019.g  upućuje dopis zajednici županija Hrvatske s zaključkom: „Mišljenja smo da bi pitanje predmetnih nekretnina trebalo riješiti prodajom ili davanjem u zakup čime bi Zavod za mirovinsko osiguranje ostvario financijska sredstva koja bi mogao uložiti u unaprjeđenje svojeg poslovanja“ – citirala je Radolović ministra Aladrovića.

HZMO ne želi prepustiti vlasništvo

Dakle, ni pod koju cijenu, odnosno samo onu paprenu, HZMO ne želi prepustiti vlasništvo jedinicama lokalne i regionalne, iako u te nekretnine nije uložio jednu kunu. Rezultat vrlo izvjestan – Istarska županija odustaje od investicije, jer banka ne želi normalno odobriti takvo zaduženje na tuđoj imovini te se projekt dogradnje doma i depandansi miče iz proračuna, a liste čekanja svakim danom sve više rastu – istaknula je Radolović te se osvrnula i na premijera Plenkovića.

Bitna činjenica jest svakako to da je rješenje Vladi na čelu s premijerom Plenkovićem bilo na stolu, međutim kako ono voli reći naš premijer “s gnušanjem odbijam” prijedlog. Prijedlog zakona o prijenosu vlasništva na domovima umirovljenika koje je Klub zastupnika SDP uputio u saborsku proceduru. Bilo je to 14. studenoga 2019. godine. Dakle, prije malo više od godinu dana. Premijer još dodatno obrazlaže:

“Zavod je u okviru prava na posjedovanje, uporabu, korištenje i raspolaganje s istima, ovlašten s nekretninama domova umirovljenika činiti što ga je volja i Vlada Republike Hrvatske mišljenja je da Zavod može uspostaviti i drugačije odnose s korisnicima objekata domova umirovljenika, umjesto da iste daje na korištenje bez ikakve naknade, upravo stoga što kao vlasnik ne raspolaže dostatnim financijskim sredstvima za održavanje objekata. Slijedom navedenoga, Vlada Republike Hrvatske smatra neopravdanim predložene odredbe o oduzimanju vlasništva Zavodu nad domovima za starije i nemoćne. – istaknula je Radolović i nastavila iznoseći slijed događaja nakon odbijenog SDP-ovog prijedloga.

Međutim, kao da smo u lošoj izvedbi Alise u zemlji čudesa, a naš premijer i ministar Aladrović očito pate od sinkope. Naime, premijer Plenković na Vladi prije mjesec dana podržava Zaključak na prijedlog Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike da u suradnji sa Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje, poduzme potrebne aktivnosti i radnje za uređenje zemljišnoknjižnog stanja na nekretninama koje koriste javne ustanove, domovi za starije i nemoćne osobe, u cilju mogućeg prijenosa prava vlasništva na tim nekretninama bez naknade, na jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave kao osnivače domova za starije i nemoćne osobe – rekla je Radolović.

Dakle, godinu dana kasnije, kada to predlaže HDZ u redu je da se prenese vlasništvo nad domovima za starije i nemoćne bez naknade, a godinu dana ranije kada to predlaže SDP to se s gnušanjem odbija, samo jer se radi o političkom predznaku – zaključila je svoju raspravu Sanja Radolović.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa