Šok u Galižani: Da su ga poslali u zatvor, Jasna bi još bila živa

0
D. A., osumnjičen za teško ubojstvo bivše supruge J. A. (54) iz pritvora je prebačen u pulski DORH na ispitivanje (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)
D. A., osumnjičen za teško ubojstvo bivše supruge J. A. (54) iz pritvora je prebačen u pulski DORH na ispitivanje (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

Darko A., koji je osumnjičen da je u subotu ubio bivšu suprugu Jasnu A., u svibnju je proglašen krivim za obiteljsko nasilje te je dobio godinu dana zatvora uvjetno. Šest mjeseci kasnije Jasna je ubijena. Mještani Galižane i dalje su u šoku i ne mogu vjerovati da njihove Jasne A. više nema. Susjedi i kolegice s posla ne mogu se pomiriti s time da njezin osmijeh više neće vidjeti, da ih neće pozdraviti svakoga dana kad je dolazila na posao u Fažanu. Posao i rad s kupcima je obožavala jer je barem tad mogla biti u miru, bez straha i bez grča u želucu da će joj bivši suprug na bilo koji način nauditi, piše 24sata iz kojeg prenosimo dio teksta u nastavku.

Međutim, na se kraju dogodilo najgore. Bivši suprug, s kojim je i nakon rastave ostala živjeti u zajedničkom domu, Darko A. (60), osumnjičen je da ju je u subotu ubio nožem. Neslužbeno se može čuti da joj je prerezao vrat te je potom ozlijedio sebe istim nožem zarezavši se po vratu i grudnom košu. Prebačen je na liječenje u pulsku bolnicu.

 

Neslužbeno saznajemo da je u trenutku počinjenja zločina bio pijan i da je motiv ubojstva ljubomora. Istarska policija izvijestila je u srijedu da su, nakon što je otpušten s bolničkog liječenja, nad njim proveli kriminalističko istraživanje. Jutros su ga uz kaznenu prijavu priveli u pritvorsku jedinicu PU istarske pod sumnjom da je počinio teško ubojstvo.

Odluka o pokretanju istrage te određivanju pritvora očekuje se tijekom dana. Jasna je nakon rastave živjela u prizemlju, dok je na katu živjela kći s mužem i dvoje djece. Policija je na adresu u Galižani dolazila na svaki poziv, što su potvrdili i susjedi koji su nekoliko puta čuli kako u pijanom stanju prijetio da će ubiti sebe, a neki su čuli i da je prijetio i njoj.

Ne znam što mu je došlo u glavu, kratko je prokomentirao ubojstvo šogorice Jasne jedan od dvojice braće Adžam, kojega smo zatekli u Bjelovaru. Rijetko je, kaže, kontaktirao s bratom koji je osumnjičen za ubojstvo supruge. Policija je bivšeg Jasnina supruga uhitila u kolovozu prošle godine nakon što joj je prijetio smrću. Mještani se pitaju je li se moglo spriječiti ubojstvo njihove susjede, majke dvoje djece.

- Policija je dolazila. Bio je dobar dok ne popije - rekao je susjed. Iz Općinskog državnog odvjetništva potvrđeno je da je policija u Puli podnijela kaznenu prijavu protiv osumnjičenog zbog nasilja u obitelji, povrede djetetovih prava i prijetnje. - Državno odvjetništvo nije predložilo određivanje istražnog zatvora jer nije bilo osnove. Ocijenjeno je da se ista svrha može ostvariti mjerama opreza, koje su trajale od 8. kolovoza 2019. do 18. ožujka 2020., kad su ukinute. Riječ je o zabrani približavanja žrtvama, uspostavljanja i održavanja veze sa žrtvama i mjera udaljenja iz doma - odgovorili su.

Pulsko državno odvjetništvo, po zaprimanju kaznene prijave, provelo je istraživanje i u ožujku 2020. godine pred Općinskim sudom u Puli podiglo optužnicu. Sud je osumnjičenog proglasio krivim 4. svibnja ove godine i osuđen je na godinu dana zatvora, uvjetno s rokom provjeravanja od tri godine. Presuda je postala pravomoćna 16. svibnja 2020. godine. Jadranki Černjul iz Sigurne kuće Istra žao je što je nadomak Pule živjela žena koja je trebala skupiti hrabrost i nazvati ih, ali to nije učinila.

- Problem kod nas je sporost sudova. Kad bi se takvi predmeti rješavali po hitnom postupku, stvari bi se sasjekle u korijenu - rekla je. U Istri, navodi, imaju dva skloništa na tajnim adresama. Neke žene, kad dođu, ne žele izlaziti iz Sigurne kuće jer ih je strah. U pravilu kod njih ostaju oko godinu dana, ali bilo je žena koje su ostale i dvije godine, ističe Černjul, piše 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa