Sanja radolović:

'Nasilje nad ženama se ne smanjuje, postaje sve brutalnije'

0
Sanja Radolović
Sanja Radolović

U povodu 25. sudenoga, međunarodnog Dana protiv borbe nasilja nad ženama oglasila se predsjednica GO SDP Pula Sanja Radolović.  Priopćenje donosimo u cijelosti. "Dvadeset i peti dan mjeseca studenog obilježava se kao međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama. U Hrvatskoj taj dan obilježavamo kroz razne prigodne emisije i slušanje mišljenja sugovornika iz raznih područja o samoj temi nasilja nad ženama, ali nažalost oni koji bi trebali govoriti o zakonodavnim rješenjima i sudskoj praksi – šute.

Kada malo zagrebemo po statistikama može se vidjeti kako u Hrvatskoj postoji zastrašujući trend usred ove pandemije, porast od čak 57 posto, u odnosu na prethodnu godinu, kaznenih prijava za nasilje u obitelji pokazuje kako je nasilje nad ženama sve brutalnije.

U vrijeme kada smo opterećeni zdravstvenim problemima uzrokovanim COVID-19 virusom, događa se i problem otežanog smještaja u Sigurne kuće, a samim time vrlo vjerojatno službeni brojevi slučajeva nasilja su manji od stvarnih jer žene se ne usuđuju prijaviti nasilnika.

Mi kao društvo nismo učinili nikakve značajnije korake prema naprijed kako bi poticali prijavljivanje nasilja i adekvatno sankcionirali počinitelje. Štoviše uspjelo se postići samo to da se nasilje uopće ne prijavljuje jer sustav se pokazao kao neučinkovitim i sramotnim pošto  nasilnici u pravilu rijetko dobivaju bezuvjetnu kaznu, već se vraćaju pod isti krov s osobom nad kojom su provodili nasilje.

 

Samo u mjesecu studenom do današnjeg dana, kada obilježavamo međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama, evidentirano je čak 585 događaja nasilja u obitelji. Samo taj podatak treba biti dovoljan da se zapitamo u kojem to smjeru idemo kao društvo i treba li zaista svaki put u Hrvatskoj biti slučaj sa smrtnim posljedicama kako bi podigli nacionalnu razinu osviještenosti da je nasilje među nama, a ne negdje daleko.

Ovakav pristup gdje se počinitelje ne sankcionira na adekvatan način u smislu bezuvjetnih kazni, pristup relativiziranja nasilja u obitelji rečenicama poput one skandalozne koju je izrekla Nada Murganić, bivša ministrica u Vladi RH i članica HDZ-a, 'Tako vam je to u obitelji' dovest će samo do multipliciranja nasilja u budućnosti, a to predstavlja poraz društva i sustava u cjelini", stoji u priopćenju Sanje Radolović.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa