Elena Puh Belci posjetila Sigurnu kuću Istra

0
Jadranka Černjul i Elena Puh Belci
Jadranka Černjul i Elena Puh Belci

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama što se obilježava 25. studenoga, zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci posjetila je Savjetovalište Sigurne kuće Istra. U ime Grada Pule donirala je zaštitne maske i rukavice te dezinfekcijska sredstva za sigurnost štićenica koja su u godini obilježenoj COVIDOM 19 neophodna.

„Budući da se ove godine zbog epidemije ovaj dan neće „javno“ obilježiti, željela sam u ovo osjetljivo vrijeme pandemije osobno posjetiti Sigurnu kuću Istra i Savjetovalište te koristim priliku da podsjetim kako nasilje nad ženama  nije problem jedne žene ili samo jedne obitelji, nego društva u cjelini i treba mu se pristupati na svim razinama u cilju sprječavanja. Time odašiljemo snažnu poruku kako nasilje nad ženama i nasilje uopće imaju nultu stopu tolerancije“ rekla je Puh Belci prilikom posjete.

 

Koordinatorica Sigurne kuće Istra Jadranka Černjul uz prigodne riječi dobrodošlice i zahvale na posjeti istaknula je da se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama tradicionalno obilježava kako bi se skrenula pozornost javnosti na problem nasilja nad ženama u društvu.

„Zahvalni smo  što sve uključene službe rade koordinirano u slučajevima nasilja nad ženama u obitelji, a kada pronađu smještaj u Sigurnoj kući Istra naše stručne službe preuzimaju daljnje osnaživanje i pružanje neophodne psihološke potpore i ženama i njihovoj djeci. Osjetljiv je to i kompleksan posao koji radimo nesebično i svaki nam je spašen život motivacija da idemo dalje tim putem“, rekla je Černjul.

U zadnjih 18 godina u Hrvatskoj su ubijene 362 žene što znači čak 20 žena godišnje. U Istri je u zadnjih 15 godina ubijeno 16 žena i čak 14 pokušaja ubojstva ili u 25 godina – ubijene su 23 žene i 17 pokušaja ubojstva.

Od 2006. godine Sigurna kuća Istra djeluje uz pomoć Istarske županije i jedinica lokalne samouprave. Grad Pula je bez naknade Sigurnoj kući dodijelio je 2 prostora: uredski i prostor za rad Savjetovališta za žene kao i prostor skloništa za žene te pomogao u uređenju. Sudjelovao je 2017. godine humanitarnom božićnom koncertu čiji je prihod bio namijenjen Sigurnoj kući. Ženama žrtvama obiteljskog nasilja Grad Pula pomaže na način što omogućava besplatni upis djece u vrtić i jaslice, dok djeca školske dobi imaju besplatnu marendu i produženi boravak. Za rad Sigurne kuće u Istri,  Grad Pula je i ove godine izdvojio 240.000 kuna.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se odlukom Ujedinjenih naroda iz 1999. u znak sjećanja na sestre Mirabal iz Dominikanske Republike koje je zbog njihovih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu 25. studenoga 1960. brutalno dao pogubiti diktator Rafael Trujillo.

Obilježavanjem ovoga dana, svake godine 25. studenoga,  želi se ukazati na važnost senzibilizacije i osvještavanja javnosti o problemu nasilja nad ženama te doprinijeti jačanju odlučnosti žena da proživljeno nasilje prijavljuju kako bi se eventualno buduće nasilje spriječilo, a već počinjeno nasilje sankcioniralo na odgovarajući način.

Nasilje nad ženama i djevojčicama jedno je od najraširenijih, najdugotrajnijih  i najporažavajućih oblika kršenja ljudskih prava u današnjem svijetu, a često ostaje neprijavljeno zbog straha od stigmatiziranja okoline i srama. Ovo se kršenje ljudskih prava manifestira kao fizičko, seksualno i psihičko nasilje nad ženama i djevojčicama koje često uključuje nasilje od strane intimnog partnera, silovanje, spolni odnos bez pristanka, seksualno iskorištavanje djevojčica, trgovinu ženama i djevojčicama itd. O problemu nasilja nad ženama treba javno govoriti, a društvo i institucije koje se bave ovim problemom treba potaknuti na međusobnu bolju suradnju i aktivnosti da bi svima osigurali život bez nasilja i diskriminacije. Ženama koje dožive neki oblik nasilja se savjetuje da potraže pomoć, jer postoje organizirane službe koje će im pružiti pomoć i zaštitu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa