Grad Pazin će potrebitim umirovljenicima isplatiti skoro sto tisuća kuna

0
S konferencije u Gradu Pazinu
S konferencije u Gradu Pazinu

U velikoj vijećnici Grada Pazina 23. studenog je održana konferencija za medije povodom početka zaprimanja zahtjeva za isplatu jednokratne novčane potpore umirovljenicima i starijim osobama bez prihoda uoči nadolazećih božićno-novogodišnjih blagdana. Na inicijativu Sindikata umirovljenika Pazin i udruge umirovljenika Pazinštine od 2019. godine u proračunu su planirana i sredstva za podršku najranjivijim umirovljenicima i starijim osobama.

Za tu svrhu, u proračunu Grada Pazina osigurano je 94.000 kuna, od čega je za jednokratne novčane potpore osigurano 75.000 kuna, a za kupnju poklon paketa uoči blagdana 19.000 kuna.

Sukladno Zaključku gradonačelnika od 16. studenog jednokratna novčana potpora od 400 kuna dodijelit će se osobama starijim od 65 godina (rođenim do 31. prosinca 1955. godine) koje su bez prihoda i umirovljenicima čija mirovina za listopad 2020. godine (uključujući dodatne prihode) iznosi do 1.000 kuna, dok će se umirovljenicima čija mirovina za listopad 2020. godine (uključujući dodatne prihode) iznosi od 1.000,01 do 1.500 kuna dodijeliti iznos od 200 kuna.

 

Zahtjevi za isplatu jednokratne novčane potpore mogu se predati od 23. studenog do 11. prosinca elektronskim putem na e-mail: sanja.selar@pazin.hr ili osobno u Gradu Pazinu u UO za društvene djelatnosti, (prizemlje, hodnik lijevo) u uredovno radno vrijeme za prijem stranaka uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije i njome uzrokovanih mjera socijalne distance i  izbjegavanja  okupljanja te ograničenog rada sa strankama, jednokratna novčana potpora će se svim korisnicima koji ispunjavaju uvjete isplatiti na tekući račun u vrijeme prije Božića.

Neki ne moraju podnositi novi zahtjev

Korisnici kojima je prošle godine potpora isplaćena na tekući račun, ne moraju ponovno podnositi Zahtjev za isplatu već će se navedenim korisnicima ako ispunjavaju uvjete za isplatu potpore u 2020. godini (na popisu su HZMO iz 11. 2020. g), ista direktno uplatiti na tekući račun. Zahtjev za potporu Gradu Pazinu trebaju podnijeti korisnici kojima je prošle godine potpora isplaćena u gotovini i osobe koje ove godine po prvi put podnose zahtjev za isplatu.

Zahtjev  se može preuzeti na službenoj mrežnoj stranici Grada Pazina: www.pazin.hr  ili u prostorima gradske uprave. Ako osobe zahtjev nisu u mogućnosti same predati, istog umjesto njih može predati druga osoba uz dostavu odgovarajuće dokumentacije.

Istovremeno u suradnji s Crvenim križom i Centrom za socijalnu skrb Pazin, u pripremi su poklon paketi hrane i higijenskih potrepština koji će se sukladno propisanim epidemiološkim mjerama dijeliti najugroženijim osobama i kućanstvima s prebivalištem na području Grada Pazina (oko 140 korisnika).

Pomognite starijima!

Uz potpore planirane uoči nadolazećih Blagdana, Grad Pazin posebnu pažnju posvećuje području socijalne skrbi i zdravstva te svojim starijim i najranjivijim skupinama dodatno su/financira uslugu pomoći u kući (zajedno s Ministarstvom, Županijom i Općinama Pazinštine), kao i financiranje Dnevnog boravka za starije u Pazinu (zajedno s nadležnim Ministarstvom).

Tu su i pomoć za podmirenje troškova stanovanja za socijalno ugrožene, materijalna zaštita za sudionike NOR-a, jednokratne naknade za najugroženije,  humanitarne aktivnosti Gradskog društva crvenog križa Pazin u okviru redovne djelatnosti, sufinanciranje redovne djelatnosti dvije udruge umirovljenika, sufinanciranje socijalnih i zdravstvenih ustanova poput Istarskih domova zdravlja - Ispostave Pazin (uređenje stacionara, nabavka ultrazvuka), sufinanciranje programa Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, sufinanciranje Hitne medicinske pomoći (dodatni tim i nabavka novog vozila), itd.

Iako je pandemija COVID-a u 2020. godini značajno utjecala na svakodnevni život, a time i na funkcioniranje jedinica lokalne samouprave, Grad Pazin planira i dalje sustavno skrbiti o svojim najranjivijim skupinama među kojima su, uz starije osobe, i djeca, mladi te obitelji. Još jednom Grad Pazin moli na međugeneracijsku solidarnost odnosno da djeca, unuci, susjedi pomognu starijim osobama prilikom podnošenja zahtjeva kako bismo očuvali njihovo zdravlje u ovom vremenu pandemije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa