od čega je zapravo umro?

Smrt radnika u Špadićima zaintrigirala svjetske stručnjake

0
Marija Baković u prostorijama muzeja na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta (foto: Boris Šćitar/VLM/PIXSELL)
Marija Baković u prostorijama muzeja na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta (foto: Boris Šćitar/VLM/PIXSELL)

U neprekidnoj javnoj debati o tome umire li se od korone ili s koronom, slučaj iz Hrvatske privukao je pozornost svjetskih stručnjaka, među kojima također ne postoji potpuno suglasje kako evidentirati umrle, a zaražene virusom, piše Večernji.

 

Ovog proljeća, tijekom prvog korona vala, u Špadićima kod Poreča smrtno je stradao 51-godišnji građevinski radnik iz Albanije. Kako je tada bilo javljeno, pao je s tri metra visine, a kasnije je potvrđeno da je bio zaražen koronavirusom. Od čega je zapravo umro? Sve je upućivalo na nesreću pa je u prvom trenu smrt bila tako i karakterizirana. A onda je obdukcija otkrila drugu sliku. Pad je bio tek posljedica bolesti izazvane koronavirusom. Radnik je, bez sumnje, umro od COVID-19. Analizu slučaja – bez navođenja imena, mjesta i drugih identifikacijskih podataka – objavili su patolozi Velibor Puzović iz Odjela za patologije i citologije dubrovačke bolnice te Marija Baković, Pero Bubalo i Davor Mayer s Instituta za forenzičnu medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu u publikaciji Forensic Science International, piše Večernji.

Sam pad radnika nisu vidjeli njegovi kolege, ali se od njih doznalo da je patio od dijabetesa tipa 2, da je pušač, ali i da se tjedan dana prije smrti žalio na glavobolju, umor, temperaturu, kašalj, probleme s plućima i disanjem. Odbio je kad su mu predložili da ode k liječniku i nastavio raditi. Hitna pomoć pronašla ga je bez znakova života, s poderotinama na glavi, laktu i licu, a pokušaji reanimacije nisu uspjeli. Obdukcija je otkrila da ozljede glave nisu mogle uzrokovati smrt, a da su organi – posebice pluća i jetra – bili zahvaćeni i promijenjenii ranijim stanjima, kao što je hipertenzija, ali i promjenama zbog koronavirusa, što je i konačno dovelo do smrti, piše Večernji.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

ARMIRAČ/ICA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA U PIZZERIJI

Do: 30.09.2020.

KAROJBA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A RADNIK/ICA U GRAĐEVINARSTVU

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

MEDICINSKA SESTRA/MEDICINSKI TEHNIČAR

Do: 10.10.2020.

UMAG-UMAGO, ISTARSKA ŽUPANIJA