Pulska Vallelunga za vikend ponovno otvorena za građane

1

Nakon što je početkom studenoga završena akcija uklanjanja neeksplodiranih sredstava iz Drugog svjetskog rata 21. studenoga pulska Vallelunga će se ponovno otvoriti za javnost. Bit će dozvoljen ulazak pješacima, ali ne i motornim vozilima. Na Vallelungi je s prostora od oko deset tisuća četvornih metara ukonjeno oko 8.000 kubika različitog građevinskog materijala među kojim su bila eksplozivna sredstva.

Pronađeno je gotovo 60 tona, odnosno oko 40.000 komada različitih eksplozivnih sredstava. Pronađena sredstva uništena su na vojnom poligonu Marlera u strogo kontroliranim uvjetima. Građevinski materijal ostavljen je na Vallelungi kako bi se upotrijebio kod planirane izgradnje putničkog terminala za pomorski promet.

 

„Čim su otkrivene eksplozivne naprave, svjesni da to može predstavljati opasnost za zdravlje naših građana, odmah smo pokrenuli inicijativu da se ovaj prostor zaštiti i ogradi kako ne bi bilo slobodnog pristupa i da ne bi došlo do eventualnih neželjenih posljedica. Nakon toga pokrenuli smo postupak uklanjanja pronađenih sredstava“, rekao je gradonačelnik Boris Miletić ujedno izrazivši zadovoljstvo što će Vallelunga, jedna od omiljenih zelenih oaza Puležana ponovno biti otvorena za građane.

Lučka uprava Pula je prije otvaranja Vallelunge za građane očistila područje od raznog otpada koji se tamo nalazio i postavila tabele s upozorenjem na ulazu. Naime, iako je područje očišćeno od eksplozivnih sredstava uvijek postoji mogućnost da je nešto zaostalo. Stoga, Lučka uprava Pula apelira na građane, ukoliko eventualno naiđu na neko zaostalo eksplozivno sredstvo neka odmah jave Lučkoj upravi Pula ili policijskoj postaji.

Nakon što je Lučka uprava Pula od države u travnju 2018. godine dobila na upravljanje područje Vallelunge zbog izgradnje putničkog terminala, otkrivene su eksplozivne naprave iz Drugog svjetskog rata i od tada je bivša vojna zona bila zatvorena za posjetitelje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa