Komemoracija za žrtve Vukovara

'Ovo je dan koji nas obvezuje da budemo bolji jedni prema drugima'

0

Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje delegacije Grada Labina i općina Labinštine, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Udruženja antifašističkih boraca, udruge Josip Broz Tito, Župnog ureda Labin, Policijske postaje Labin, Javne vatrogasne postrojbe Labin i vijećnika Gradskog vijeća Labina danas su na spomen obilježju u parku Hrvatskih branitelja položili vijence i zapalili svijeće. Ovo je ujedno i prvi put ovaj dan obilježavamo kao državni blagdan .

Vijence su položili zamjenik gradonačelnika Labina Zoran Rajković, raška načelnica Glorija Paliska, načelnica Općine Sv. Nedelja Irene Franković i zamjenik predsjednika Općinskog vijeća Kršana Ivan Vozila.

Minutom šutnje odana je počast svim poginulima, a maestro Franko Ružić dvjema skladbama uveličao je komemoraciju.

Tom je prilikom, zamjenik labinskog gradonačelnika Zoran Rajković istaknuo:

"18. studenoga je zasigurno dan koji nas podsjeća na najveća stradanja hrvatskog naroda. Vjerujem da upravo ovi dani u nama izazivaju tiha sjećanja i suze, ali i ponos i zahvalnost. Ovo je dan koji nas obvezuje da budemo bolji jedni prema drugima. Vukovarska žrtva zavrijedila je da ju slavimo, jer cijena slobode naše domovine bila je iznimno visoka. Poginuli i teško ranjeni hrvatski branitelji, civilne žrtve rata, protjerani i izbjegli hrvatski građani, razrušena i uništena sela i gradovi, istrgnute godine mladosti, veselja i bezbrižnosti – sve je to cijena naše slobode i neovisnosti.

Nedavno smo svjedočili objavi podatka da je u Vukovaru poginulo 2717 branitelja, dragovoljaca i građana. I zato pristupimo žrtvi Vukovara suzdržano i nježno, s poštovanjem i divljenjem. Na području Labinštine živi više od 3000 branitelja, naših sugrađana, sinova, očeva, koji su sudjelovali u Domovinskom ratu i branili čast i dostojanstvo Republike Hrvatske. Svima veliko hvala! Hvala još jednom svim Labinjanima, našim sugrađanima i svim braniteljima koji su omogućili da danas živimo u miru, suživotu, toleranciji i međusobnom poštivanju.“

Umirovljeni pukovnik HV-a i jedan od zapovjednika labinske bojne 119. Brigade Darko Martinović istaknuo je važnost obilježavanja ovog datuma kao državnog praznika kao podsjetnik na 22 000 stradalih, na sve događaje i nevine žrtve, ali i ponosno prisjećanje na sve što su Hrvatska vojska i dragovoljci dali za našu budućnost. "Nikada nećemo zaboraviti žrtve Vukovara, grada heroja i Škabrnje ali ni Vukovarsku bolnicu, Mitnicu, Ovčaru, Lovas, Trpnijsku cestu i Vodotoranj koji je izdržao sva granatiranja tijekom 87 dana opsade pa i danas ponosno stoji kao simbol zajedništva i prkosa. Mnogi Vukovarci kao izbjeglice bili su smješteni u Rabačkim hotelima ali nažalost neki su se na poziv da im se neće ništa dogoditi vratili u Vukovar pa su stradali u minskim poljima, među njima bili su i neki profesori koji su sa učenicima boravili u Rapcu. Na kraju možemo biti nonosni na Domovnski rat i na doprinos svih onih vojnika, dragovočjaca, ljudi i žrtava koji su dali svoj život za slobodnu i suverenu Hrvatsku. Budućnost vidim u pomirbi i suživotu", zaključio je Martinović.

Na samom kraju komemoracije labinski župnik Mirko Vukšić predvodio je molitvu za sve stradalnike domovinskog rata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa