Sjećate li se popularnih satova Darwill iz Trsta?

0

Grad Trst je za popularnost marke Darwill odigrao ključnu ulogu. Krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća u najpopularnija izdanja jugoslavenskih tiskovina, od dnevnih novina preko revija do dječjih časopisa, plasirana je rijetko viđena količina reklamnog materijala za samo jednog proizvođača. Satovi Darwill. 

Kampanje u Startu, poluerotskom magazinu, Darwill nagradne igre i reklame kroz atraktivne polunage žene s Darwill satom na rukama bile su nešto novo, zapadno, napredno.

Trst je bio hit. Rifle su u Trstu stajale 5.000 lira dok se za njih u Jugoslaviji mogla dobiti protuvrijednost 40.000 lira. Proizvodnja jeftinih traperica bila je ogromna, svakoga se dana sašilo 50.000 “Rifli” a svakog tjedna prodalo 100.000. Bilo je to vrijeme bez mobitela, Digitron se tek pojavljuje, a dinamika života se naglo povećavala. Točnost je postajala način života, ključ uspjeha. Točno vrijeme na ruci, modni detalj, poklon sa zapada, nema bolje od ručnog sata. Darwill upravo to nudi. Darwill zgrada u Trstu se tretirala kao Fort Knox s obzirom na to koliko se tamo nalazilo satova i nakita.

Talijanski sat, s natpisom Swiss Made. Italija je bila hit. (I danas je) Simbol apsolutne elegancije, “Talijansko” je pravi statusni simbol. Darwil je bio toliko popularan u Jugoslaviji da su mu čak pulski band KUD Idijoti, posvetili pjesmu, naravno na njihov način.

Dio teksta iz pjesme: 

Darwil, Darwil 

je dokaz naseg povjerenja 
Darwil, Darwil 
je dokaz nase kvalitete 

Darwil, Darwil 
na obostrano zadovoljstvo 
Darwil, Darwil …

To su bile godine nakon sporazuma iz Osima, zapadna granica se širom otvorila. Stopa nezaposlenosti u Jugi je bila praktički nula, razina obrazovanja vrlo visoka, mnogi su imali zrmane, rođake u inozemstvu koji su novac redovito slali kući, u zemlju u kojoj se moglo trošiti. 

Volkswagen je, osjetivši potencijal, 1972. godine instalirao postrojenja za proizvodnju legendarne Bube i T2 u Vogošči, blizu Sarajeva, Francuzi dovoze Renault u Maribor i Citroen u Kopar.

Što znamo o Tršćanskoj tvrtki Darwill?

Darwil je osnovao Pierre Caprara, vlasnik tvrtke Tanis Watch, u Grenchenu u Švicarskoj, 29. ožujka 1960., s idejom da bude podbrend, robna marka, namijenjen isključivo izvozu u Jugoslaviju gdje je reklamiran je kao „poznata švicarska marka“.  Sjedište i centrala je bila u Trstu, na adresi Piazza S. Antonio Nuovo 4. (Šuškalo se da takav monopolni uspjeh nije bio moguć bez tajnih jugoslavenskih službi koje su za kontra uslugu u Trstu imale riznicu deviza za svoje potrebe) 

Uspjeh Darwilla bio je toliko nevjerojatan u Jugoslaviji, da brojke govore od oko vrtoglavih 3 milijuna prodanih komada. 

Darwill je bio postavljen kao ozbiljna tvrtka, marka satova sa kompletnim katalogom. Za svaku situaciju postojao je najširi izbor, od klasike do zlata, od džepa do kronografa, od digitalnog do ronilačkog. Svoj ogroman uspjeh je izgradio namjernim smanjivanjem profitne marže ciljajući na do tada nepoznato i neotkriveno jugoslavensko tržište. Nigdje drugdje na svijetu nije nastupao, distribuirao i prodavao svoje proizvode osim u zemlji koja mu je bila par kilometara istočno od sjedišta, u centru Trsta. Praški urari nikada nisu mogli popravljati njihove satove jer jednostavno nisu čuli za tu marku i dijelova kod njih nije bilo. Nevjerojatni su podaci da je svakog vikenda oko 100 tisuća građana bivše Jugoslavije prelazilo zapadne granice za šoping. Tu je Trst imao posebnu poziciju. 

Nakon Titove smrti, započinje pad tvrtke. Dana 29. siječnja 1981. marka je postala vlasništvo Fausta Fontane i preselila se u Chiasso, u kantonu Ticino, registrirajući se kao Darwil Watch Factory S.A. U prosincu 1982. otpušteni su gotovo svi zaposlenici zgrade u Trstu, a ostala je samo trgovina u gradu Ticinu. 15. prosinca 1992. Darwill mijenja ime i postaje Montres Choici S.A., premještajući sjedište u Biel, sve do ukidanja 10 godina kasnije. 19. lipnja 2012. godine, nepoznati poduzetnici su oživjeli brend, imenom tvrtke Darwill Watch International Corporation, sa sjedištem tvrtke na Djevičanskim otocima, a od 2019. godine je sjedište tvrtke u Churu u Švicarskoj kao Darwin S. Priča se da je dodatak slova “S”, poznati brand satova Swatch što bi značilo da su nasljednici Nicolas Hayeka uletili u igru.  Osnivač Swatcha, Hayek, imao je poseban pogled na ručne satove u 80-im i tada je mnogima zvučao sumanuto: “neka satovi budu običan modni detalj, kupujte ih puno, neka budu šareni i mijenjate ih često”. Vizionarski. Tko zna? Možda Darwill preživi i nadživi pametne aparate, dlanovnike koje danas nazivamo mobiteli. Trst nije daleko. (R.M./Istragram)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa