IDS Fažane: 'Sve općine uzimaju EU novac, osim Fažane koja je rekla ne'

0
IDS Fažane
IDS Fažane

IDS Fažane medijima je uputio priopćenje koje objavljujemo u nastavku. "Dok gradovi Pula i Vodnjan te sve općine s područja Puljštine, izuzev Fažane, koriste a ma baš svaku mogućnost financiranja projekata koje pruža Europska unija, vodstvo naše općine „pravi se pametno“ i odbija milijune iz europskih fondova. Naime, Fažana je jedina općina na području Puljštine koja je odbila sudjelovati u zajedničkim projektima ITU mehanizma. Riječ je o instrumentu koji omogućuje korištenje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te ulaganje tih sredstava u jačanje gospodarskog razvoja. Od 2015., odnosno od početka programa Pula, Vodnjan i okolne općine povukle su putem ITU mehanizma 171 milijun kuna. Vijećnici IDS-a ukazivali su na potrebu za uključivanjem, no očito za to nije bilo sluha. I kako objasniti ljudima zašto njihova općina nema pravo na taj novac?

- Istina je samo jedna: dok sve istarske općine i gradovi koriste europska sredstva za sufinanciranje svojih projekata, Općina Fažana rekla je „ne“ europskim novcima ITU mehanizma iz politikantskih razloga. Inat fažanskog SDP-a sad dolazi na naplatu svim mještanima Općine Fažana. Koliko je ova odluka štetna za našu općinu, najbolje se vidi na primjeru nama susjednih gradova i općina koji su prepoznali prednosti ITU mehanizma.

 

Tako je Grad Pula obnovio cijeli vozni park Pulaprometa s 20 modernih i ekološki prihvatljivih autobusa, izgradio novu punionicu plina, značajno valorizirao svoju kulturnu baštinu pokrenuvši projekt „Pulski fortifikacijski sustav“ i obnove Malog rimskog kazališta, a gradit će i Coworking centar za poduzetnike te prenamijeniti zgradu bivšeg vojnog objekta - Mornaričke bolnice za potrebe istarskog Sveučilišta. Grad Vodnjan je nedavno izgradio vrtić u Peroju u ukupnoj vrijednosti od 9,2 milijuna kuna, a preko ITU mehanizma izgradit će multimedijalni centar te 2 prometnice.

Općina Barban putem ITU mehanizma izgradit će poduzetničku zonu, Općina Marčana reciklažno dvorište i novi vrtić, dok Općina Ližnjan rekonstruirat će vodovodnu mrežu te će energetski obnoviti zgradu škole u Valturi. Nadalje, Općina Svetvinčenat obnovila je i stavila u funkciju turizma svoju kulturnu baštinu, dok je Općina Medulin do sada dobila gotovo 30.000.000 kuna bespovratnih sredstava za svoje projekte.

- Žalosno je što općina Fažana, odlukom SDP-a, nije dio te priče. Dok svi koriste ITU mehanizam i EU novcem financiraju velike projekte za razvoj svojih sredina, vodstvo naše općine u potpunom nedostatku razvojne vizije i dalje tjera neki svoj inat pa skoro svaki projekt mora pokriti općinskim sredstvima. Ovim putem još jednom upozoravamo na ogromnu pogrešku fažanske izvršne vlasti – sve nauštrb mještana Fažane!

- Šteta koja je nanesena mještanima naše općine zaista nema nikakvog opravdanja.  U 5 godina velika su se sredstva mogla uštedjeti i primjetno se podići kvaliteta življenja u Fažani, od same komunalne infrastrukture do sporta i kulture. - Krajnje je vrijeme da Općina Fažana prestane glumiti izolirani otok te krene surađivati s okolnim općinama i gradovima. Vodstvo naše općine mora polagati račune svojim mještanima i raditi za dobrobit šire zajednice, a ne zakidati je i kočiti njen razvoj!", poručuju iz fažanskog IDS-a.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa