Marinku Radeu iz Rovinja državna nagrada za znanost

0
doc.dr.sc. Marinko Rade
doc.dr.sc. Marinko Rade

Ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj-Rovigno, doc.dr.sc. Marinko Rade, po prijedlogu Senata Sveučilišta Juraj Dobrila u Puli, procjeni i Odluci povjerenstva Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora, te Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost, osvojio Državnu nagradu za znanost Republike Hrvatske.

Ista je dodijeljena za znanstveno otkriće uz sljedeće obrazloženje: “Iznimno je produktivan i vrijedan znanstvenik sa zavidnom međunarodnom reputacijom koji objavljuje u vrhunskim časopisima. Uz doktorski studij kliničke medicine uspješno je pohađao i dva postdoktorska studija u polju kliničke medicine i neuroznanosti. Planirao je obranio i proveo projekt kojim je bolnicu koju vodi pozicionirao među vodeće ustanove u Republici Hrvatskoj. Docent Rade ostvario je s međunarodnim timom, s kojim usko surađuje, važno znanstveno otkriće koje u budućnosti može imati značajne implikacije za dijagnostiku i liječenje bolesnika s križoboljom i degeneracijom intervertebralnih diskova.

 

Kvantitativno je dokazano da je defekt hrskavične plohe kralješka nasljedan, neovisno povezan s limitirajućom križoboljom te je jedan od glavnih uzročnika degeneracije intervertebralnog diska i Modic promjena na kralješku.

Docent Rade priznat je od svjetskih i nacionalnih stručnih društava za istraživanje i liječenje patologije kralježnice te je dobitnik velikog broja međunarodnih priznanja. Rezultati istraživanja objavljeni su u vodećim časopisima indeksiranima u svjetskim bazama podataka iz prve kvartile za područje”.

Radi se o najznačajnijoj nagradi za znanost koju dodjeljuje Republika Hrvatska, a koja donosi iznimnu čast dobitniku, ali i ustanovi koju dobitnik predstavlja, u ovom slučaju Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju „Marin Horvat“ Rovinj-Rovigno i Sveučilištu Juraj Dobrila u Puli. Ujedno, radi se o jednoj od najvažnijih nagrada u povijesti naše Ustanove, a koja će doprinijeti otvaranju novih djelatnosti, uspostavljanju novih suradnji i dovođenju novog visokospecijaliziranog kadra, što predstavlja značajan interes ne samo za Istarsku županiju, već i za cijeli zdravstveni sustav Republike Hrvatske. Izvorna zamisao zagovaranja učenja, rad i praćenja postignuća suvremene znanosti pretvara se u entuzijazam koji vodi isključivo do dobrobiti pacijenata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa