Demetlika: Peti krug porezne reforme je pretakanje iz šupljeg u prazno!

0
Tulio Demetlika u Saboru
Tulio Demetlika u Saboru

U saborskoj raspravi o paketu poreznih zakona, odnosno takozvanom petom krugu porezne reforme, sudjelovao je predsjednik Kluba zastupnika IDS-a, Tulio Demetlika te istaknuo kako stvarne porezne reforme zapravo nema.

Napomenuo je kako Vlada najavljuje veće plaće i dodatno rasterećenje za poduzetnike te kako se govori o rasterećenju od gotovo 11 milijardi kuna, no istaknuo je kako najave Vlade lijepo zvuče, ali tek treba vidjeti je li to baš tako kako se najavljuje ili opet govorimo o poreznoj reformi koja je više „pretakanje iz šupljeg u prazno“.

- Naravno da jesmo za to da građani imaju veće plaće, da poduzetnici i gospodarstvenici imaju manja porezna opterećenja, ali mi smo za to da povećanje plaća i smanjenje poreznih opterećenja naši građani zaista i osjete, a ne da to bude po principu „tresla se brda rodio se miš“, naglasio je Demetlika te dodao kako će se upravo to i dogoditi jer građani s najmanjim primanjima neće ni osjetiti povećanje i opet će oni najpotrebitniji dobiti najmanje, neki neznatan iznos od nekoliko desetaka kuna koji ne možemo ozbiljno tumačiti kao povećanje.

Ukazao je na očiti nesrazmjer između rasta državnog proračuna i proračuna lokalne samouprave te istaknuo kako ova reforma opet pada na „leđa“ lokalne samouprave.

 

Pozdravio je najave kojima će se povećati udio gradova, općina i županija u raspodjeli prihoda od poreza na dohodak te je istaknuo kako je upravo IDS to u više navrata i predlagao, no Demetlika upozorava da to predloženo povećanje udjela dugoročno ipak neće donijeti nikakvo povećanje prihoda za općine i gradove, zato što će zbog smanjenja poreznih stopa jedinicama lokalne i regionalne samouprave izostati rast prihoda.

Napomenuo je kako je upravo porez na dohodak pojedinačno najznačajniji prihod općina, gradova i županija te je stoga očito da će ova reforma biti udar na lokalnu i regionalnu samoupravu.

- Ono što smatramo potrebnim i ono za što se zalažemo već godinama jesu reforme kojima bi se ostvarila fiskalna decentralizacija, zato težimo da se financiranje jedinica lokalne i područne uprave decentralizira, da bi naše općine i gradovi imali konstantan i sigurni izvor financiranja, a ne da stalno ovise o centralnoj vlasti, kazao je Demetlika te dodao da bi pomak bio očit tek kada bi se ovlast i odgovornost dala nižim razinama vlasti čime bi se lokalnoj vlasti omogućilo da djeluje u interesu lokalnog stanovništva.

Na kraju izlaganja je istaknuo da našoj zemlji trebaju strukturne promjene koje će napraviti zaokret u cijelom poreznom sustavu te dodao da se ovdje radi samo o „kozmetičkim“ promjenama koje će donijeti određena rasterećenja, ali nedovoljna jer ni ovim paketom zakona nismo dobili pravu poreznu reformu.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

DIPLOMIRANI/A INŽENJER/KA GRAĐEVINE

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/KONOBARICA U RESTORANU

Do: 30.09.2020.

CEROVLJE, ISTARSKA ŽUPANIJA

OSOBNI/A ASISTENT/ICA

Do: 30.09.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 10.10.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA