Pogledajte kako je Vinarija Matijašić proslavila Martinju (video)

0

Dvadesetu godinu za redom Vinarija Matijašić iz Zamaskog Dola organizirala je Martinju, tradicionalno krštenje mošta 11. studenoga, na crkveni blagdan Sv. Martina. Ovoga puta znatno skromnije: bez fešte i koncerta, s minimalnim brojem uzvanika, a obred je održan u podne. Razlog je, naravno, korona virus. Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić nije se pojavio jer je u samoizolaciji, ali došao je Ezio Pinzan, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, vodoprivredu i ribarstvo.

„Ovo je dvadeseta godina da mi organiziramo Martinju, ali tradicija proslave Martinje u Zamasku i Zamaskom Dolu je stoljetna, jer je zaštitnik naše Župe sv. Martina. Ovo je doba godine kada je sav urod ubran i pospremljen, a vrhunac ili točka na 'i' je završetak vrenja mošta, odnosno njegovo pretvaranje u vino“, istaknuo je naš domaćin Darko Matijašić.

Ovogodišnjom berbom je zadovoljan i kaže da bi potpisao za takvu berbu sljedeće godine.

„Ove su se godine poklopili idealni uvjeti, kiša je padala točno koliko treba, u pravilnim razmacima i to noću, što je važno da ne izbiju zaraze. Grožđe je rodilo obilno i bilo je vrhunske kvalitete, a zadovoljan sam i s prvim rezultatima vina“, rekao nam je.

 

Pinzan je naglasio da ovu godinu na žalost nećemo pamtiti po izvanrednom urodu nego nemogućnosti plasmana vina. „Godina je za istarske vinare bila izuzetno nepovoljna jer su okrenuti plasmanu putem turizma, a broj turista je bio smanje zbog epidemije. Nešto je izvezeno, a Istarska županija nastoji pomoći da se preostale količine malvazije prodaju“, kaže pročelnik.

Vino je krstio 'biskup' Josip – Bepo Šestan, a ministrirali su mu David Ivić i Ratko Jeromela. Veseli ugođaj glazbeno je upotpunio Trio Zamaski Dol.

Vina Vinarije Matijašić nose oznaku ekološkog proizvoda. Kako je objasnio naš domaćin, prvenstveno ne okopavaju trsove, ne uklanjaju lišće i ne prorjeđuju grozdove, nego nastoje što više poštovati lozu koja 'zna' zašto je rodila upravo na takav način. Cilj Istarske županije je, naglasio je Pincan, imati što veće površine i što više poljoprivrednih kultura pod ekološkom obradom, a proizvodnja obitelji Matijašić s vremenom napreduje prema još višem stupnju, a to je biodinamička proizvodnja. (Robi Selan

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa