radolović:

'Beroš mobilizira umirovljenike, a zavod pun radnika'

0
Sanja Radolović
Sanja Radolović

Na saborskoj sjednici 11. studenog predsjednica SDP-a Pule i saborska zastupnica Sanja Radolović imala je raspravu u ime kluba SDP-a po pitanju stjecanja prvog radnog iskustva / pripravništva u okviru mjera aktivne politike zapošljavanja. Radolović je iskoristila priliku i zaustavljanje mjere 6.1. stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništva opisala na primjeru zdravstva.

"U pandemiji korona virusa je privremeno zaustavljena mjera 6.1 stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništva, mjera aktivne politike zapošljavanja za sve struke kojima je to obveza da bi mogli pristupiti stručnom ispitu, kao što je to za zdravstvene struke. Provedba mjere je ponovno krenula u rujnu, no u javnim zdravstvenim ustanovama još nema natječaja, tek je nekolicina natječaja objavljena u privatnom sektoru", rekla je Radolović. "Zadnji natječaji u javnim ustanovama raspisani su u listopadu prošle godine. Međutim, još veći apsurd predstavljaju donesene kvote za pripravništvo i odobrena mjesta za pripravnike", nastavila je Sanja Radolović i navela konkretne brojčane podatke.

"Broj kvota je sljedeći na razini cijele Hrvatske: 99 pripravnika za bolnice, u čiji broj ulaze sve zdravstvene struke, kao i viša te srednja stručna sprema, 50 pripravnika za domove zdravlja i 21 pripravnik za zavode za javno zdravstvo. Sveukupno govorimo o 33 pripravnička mjesta za najveće zdravstvene ustanove. Primjerice KBC Zagreb (5 odobrenih mjesta), KBC Rijeka (5 mjesta), KBC Split (5 mjesta), KBC Sestre Milosrdnice (5 mjesta), KB Dubrava (5 mjesta), KB Merkur (4 mjesta), Klinika za dječje bolesti Zagreb (4 mjesta). Najveći apsurd međutim je to da moraju biti prijavljeni kao nezaposleni dok po 3 godine čekaju da odrade staž", istaknula je Sanja Radolović.

 

"Istovremeno, u Hrvatskoj nedostaje medicinskih djelatnika, ministar zdravstva poziva na opću mobilizaciju zdravstva, poziva umirovljene liječnike i medicinsko osoblje da pomognu kolegama u borbi protiv pandemije, a uz to su jako ugrožena i rizična skupina. Paralelno, tisuće novih studenata upisuje škole i fakultete nakon kojih moraju odraditi pripravnički staž te nisu u mogućnosti dobiti licencu za ono što su se školovali, a na  Zavodu za zapošljavanje ima preko tisuću diplomiranih zdravstvenih radnika svih profila koji čekaju pripravnički staž. Te ljude treba promptno zaposliti i adekvatno platiti", rekla je Radolović.

Sanja Radolović osvrnula se i na podatke gdje je prema Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) za 2020. godinu ostalo neiskorišteno 170 pripravničkih mjesta u zdravstvu, u odnosu na plan koji je donesen na početku provedbe ove mjere u 2018. godini, a provedba mjere za 2020. godinu krenula je tek početkom rujna. Na kraju Sanja Radolović oštro je prozvala resornog ministra zdravstva Vilija Beroša.

"Pozivam ministra Beroša da krene s tom svojom samoprozvanom mobilizacijom zdravstva i   da se kvote za pripravnike povećaju ili da se promijeni pravilnik o pripravništvu, da se skrati vrijeme trajanja tako da ih što više može odraditi pripravništvo, ili ako to ne može osigurati da se pripravništvo ukine i da zdravstveni radnici dobiju svoje licence za rad. Ionako, nije jasno po kojim kriterijima se nekima ukida pripravništvo (liječnici, medicinske sestre prvostupnici), a nekima ne (medicinske sestre i tehničari koji su obrazovanje završili u četverogodišnjem programu, fizioterapeutima, laborantima, radnim terapeutima, sanitarnim inženjerima)", zaključila je svoje izlaganje Sanja Radolović.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa