Prekinuta utakmica u Potpićnu: 'Sudac bez razloga napustio teren'

0
Stadion NK Potpićan Učka 72
Stadion NK Potpićan Učka 72

Povodom prekida nogometne utakmice između Potpićan-Učke 72 i Istre iz Tara u 67. minuti, uprava kluba iz Potpićna javnosti se obratila priopćenjem kojeg objavljujemo u nastavku:

„Prije svega, želimo istaknuti da nam je jako žao da je do prekida došlo i da se utakmica nije privela kraju, bez obzira na rezultat. U 65-godišnjoj povijesti kluba nismo doživjeli tako nešto na igralištu u Potpićnu. Dakle, kao što je već rečeno, utakmica je prekinuta u 67. minuti neobjašnjivom odlukom glavnog suca Mateja Bezelja koji je napustio teren bez ikakve potrebe i razloga te time izravno utjecao na povredu pravila nogometne igre.

Nakon što je cijelu utakmicu vodio (iz našeg kuta gledišta) poprilično loše, s podosta neobjašnjivih odluka i time bespotrebno dizao tenzije, dolazimo do 67. minute (a ne 73. kako je navedeno u zapisniku) koju ćemo u nastavku ukratko opisati. Na samo par koraka od glavnog suca, igrač gostujuće ekipe s brojem 4 Deiv Brajković udara igrača domaće ekipe s brojem 21 Ivana Lazarića bez lopte, šakom u glavu i time bi po pravilima nogometne igre trebao dobiti izravan crveni karton i biti isključen iz igre.

Vidjevši to, igrači gostujuće ekipe okružuju glavnog suca (dakle nisu domaći prvi okružili suca) i vrše pritisak na njega. Sudac Bezelj već u tome trenutku potpuno gubi kontrolu nad utakmicom te umjesto da te igrače koji su ga okružili kazni žutim kartonima, a igrača s br. 4 crvenim, on se povlači i vadi žuti karton prema igraču s brojem 4 gostujuće ekipe.

Tom svojom odlukom isprovocirao je domaće igrače koji ga okružuju tražeći objašnjenje. U potpunosti izgubivši kontrolu, nekontrolirano vadi žute kartone prema domaćim igračima, te bez ikakvog razloga nakon kraćeg vremena napušta teren zajedno s pomoćnim sucima. Tim svojim činom svojevoljno i bez razloga napušta teren uzvicima 'ajmo, ajmo' te gestikulirajući rukama poziva svoje pomoćnike da krenu put svlačionice.

U naš prilog ide i video snimak koji je sve zabilježio i gdje se vidi da nikakvog udaranja i povlačenja nije bilo. Isto tako su zanimljiva viđenja pomoćnih sudaca, delegata i ostalih službenih osoba na utakmici, a svi su jedinstveni u izjavi da nikakvo nasilno ponašanje prema sucu nije bilo vidljivo. Sva nelogičnost situacije se kasnije prenijela i na zapisnik te službeni izvještaj sa utakmice gdje je valjda amnestirajući svoju odgovornost izjavio da je htio pokazati crveni karton gostujućem igraču, no da su ga domaći igrači u tome onemogućili, premda se na snimci lijepo vidi da vadi samo žuti karton. 

 

Dakle zbog svega navedenog klub želi istaknuti slijedeće:

1. Apsolutno odbijamo tvrdnje da su naši igrači krivi za prekid utakmice. Jedini krivac za prekid je sudac i za to treba odgovarati i snositi sankcije. Igrači moraju biti amnestirani od sankcija, imaju potpunu podršku Uprave i stojimo iza njih po svim pitanjima.

2. Sudac nije ni 'pretučen' ni 'prebijen' kako su neki mediji prenijeli jer da je tako, sudac bi sam tražio liječnički pregled, a ovako je odbio jer za to nije bilo osnove. Klub ima nultu toleranciju na bilo kakav vid neprimjerenog ponašanja i tim svojim činom sudac je izravno naštetio ugledu kluba.

3. Tražimo da se utakmica nastavi od 67. minute, u prvom mogućem dogovorenom terminu klubova i da NSŽI snosi troškove organizacije.

4. Svim mogućim pravnim sredstvima tražiti ćemo pravdu i nećemo odustati, koliko god vremena i sredstava utrošimo.

5. Želimo pohvaliti ponašanje gostujuće ekipe nakon prekida, bili su fer i korektni i nisu ničim komplicirali situaciju, već suprotno. Želimo im puno sreće i dobrih rezultata u daljnjem natjecanju.

Na kraju, još jednom želimo istaknuti žaljenje da je do ovoga došlo. Nitko sucima ne zamjera na greškama jer svi smo mi od krvi i mesa i greške su sastavni dio igre i života općenito, ali ovo što se dogodilo prelazi svaku mjeru. Ukoliko se sucima, ali i delegatima (koji ne vide ništa što se događa na 30-ak metara od njih) dozvoli ovakvo ponašanje i ako i ovaj put prođu bez sankcija, postavlja se pitanje koliko ima smisla baviti se sportom. Organizirati klub iziskuje puno vremena, truda i puno volontiranja ljudi koji vole sport, a sve to uništavaju ovakvi suci, delegati ali i svi odgovorni koji to odobravaju“, stoji u priopćenju Uprave NK Potpićan-Učka 72 iz Potpićna.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa