Zanimljivo društvo kod Gračišća: 'Htio je dalje s nama'

0
Foto: Hello Istria
Foto: Hello Istria

Rana jesen dok se lišće presijava u tisuću nijansi žute, crvene, bakrene, smeđe, zelene i sive boje najbolje je vrijeme za šetnju u okolici Gračišća. A posebno za obilazak njihove najpoznatije kružne staze – Staze svetog Šimuna ili staze broj 701 koja je znana po slapu Sopot. Jedna je od najatraktivnijih u Istri, dugačka je 10-tak kilometara i nije zahtjevna ni za one s nešto slabijom kondicijom. Odlična je i za obitelji s djecom. Trebat će vam oko tri do četiri sata da ju prođete u laganom tempu uz foto zaustavljanja kojima nikako nećete moći odoljeti. I to od samog starta, piše Barbara Ban na portalu Hello Istria s kojeg prenosimo dio članka.

A start je u Gračišću gdje možete ostaviti automobil. Na početku staze je ploča gdje možete pročitati neke osnovne podatke o ovoj ruti koja će vam definitivno obogatiti vikend. Odlični pogledi počinju čim se počinjete spuštati u dolinu podno Gračišća. Ako je lijep sunčan dan i imate sreće kao što smo je imale ja, Korina i Nina, magla će poput vela obaviti kotlinu i brežuljke na kojima se kriju mala seoceta i crkvice, a lijep čisti vidik pružat će se sve do Učke. Taj će vas magični prizor pratiti dok se dublje ne spustite u dolinu, a već na samom početku staze naići ćete na urušenu crkvicu svetog Šimuna po kojoj je staza i dobila ime.

Ostaci crkve iz 14. stoljeća idealna su kulisa za fotografiranje uistinu pitoreskne okolice i od tog se pogleda teško rastati. Za one koji ne vole pješačiti, ali jako vole fotografiju, ovo je jedna od foto točaka koju bi trebali obići, posebno u ovo doba. Kako su jesenja jutra maglovita i puna rose, aromatične samonikle biljke još više ispuštaju svoje opjne mirise. Idealno za započeti dan – prava aromaterapija. Svi su osjeti zadovoljeni....

Sopot je uvjerljivo jedna od top atrakcija Istre koju treba posjetiti. I to više puta. Do njega se može doći i automobilom ako dođete do obližnjeg sela Floričići ili Lovrići koji se nalaze odmah nadomak vodopada. Naša staza vodi dalje prema tim selima gdje prestaje makadamski šumski put, a počinje asfalt. Uska je to seoska cesta sa slabim prometom. Asfalt se nastavlja gotovo do kraja ove kružne staze. Za neke će to možda i biti dobitna kombinacija jer ponovno kreće uspon prema Gračišću čije nam se vizure otvaraju na svakom koraku. I ne samo to. Kako prolazite kroz mala sela, možete naići i na zanimljivo društvo. Mi smo malo kratile vrijeme kada smo ugledale umiljatog tovara koji je htio dalje s nama. Srećom ga je vlasnik uspio uvjeriti da mu je ipak najbolje da ostane u dvorištu. Nasmijale smo se s njime do suza.

I dalje nastavile uspon sve do malog lokalnog groblja. Nalazi se na brdu, opasano je zidom, a u sredini mala crkva svetog Stjepana sa simpatičnim zvonikom. Nećemo zvoniti da ne probudimo duhove, a i piše da postoji opasnost da nam jednostavno zvono padne na glavu. Puštamo ga da i dalje bdije nad kotlinom i idemo mi dalje prema crkvici svete Marine Magdalene. Tipična istarska crkvica iz 15. stoljeća sagrađena na brežuljku iz kojega puca pogled na okolicu. Naravno i Gračišće, ali i obližnji Gologorički Dol. Da biste došli do brda, morate nakratko napustiti asfalt i pratiti markaciju staze koja vas točno vodi do svih zanimljivih točaka na stazi. Ovdje se možete upisati i u knjižicu koja stoji na prozoru crkvice i ostaviti svoje dojmove u ovom svojevrsnom planinarskom spomenaru.

Sveta Marija Magdalena je i zadnja naša postaja prije dolaska u Gračišće. Još se kratko vrijeme krećemo po asfaltu, a onda nadomak ovog gradića skrećemo na makadam. Za desetak minuta smo opet na ulazu u Gračišće. Lijep je dan i ne propuštamo priliku da popijemo kavu i dec crnog vina u istarskom biseru koji je poznat po vinskoj kapljici. Ovdje se naime svakog Uskrsnog ponedjeljka već godina održava Smotra vina središnje Istre, piše Hello Istria.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa