Martinja bez takuina: kušajte mlada vina rovinjskih vinara

0

Blagdan Sv. Martina ili Martinje već je stoljećima dio tradicije Europe, a posebno mjesto mu pripada i u Istri pa tako i u Rovinju. Manifestacija “Martinja bez takuina – San Martin sensa tacuin” održat će se u srijedu, 11. studenog 2020. godine, na sam dan Sv. Martina na Obali P. Budicina u Rovinju od 11 do 14 sati.

Sveti Martin bio je francuski biskup čija legenda kaže da je bio veliki ljubitelj vina te vinogradar, što ga je potaknulo da uvede običaj krštenja mošta. Taj se običaj očuvao sve do danas, a Sv. Martin postao je, između ostaloga, i zaštitnik vinara i vinograda. U narodnom vjerovanju, Martinje također označava kraj jeseni i početak zime, jer su svi radovi u poljima gotovi. Dok u srednjem vijeku je 11. studeni u cijeloj Europi bio sajamski dan i tad su se završavali mnogi ugovori, vraćali dugovi, plaćao porez ...

Stoga, u skladu s tradicijom, na rovinjskoj Obali P. Budicina nuditi će se isključivo mlada vina rovinjskih vinara. Manifestacija će se u potpunosti održati na otvorenom, uz more u centru grada.

 

A kako bi se ispoštovale sve epidemiološke mjere svi pultevi s vinima biti će međusobno propisno odvojeni te broj posjetitelja ne bi bio veći od 50 na jednom mjestu. Upravo zbog lakše kontrole broja posjetitelja bit će postavljena dva pulta, međusobno udaljena 3-4 metara s kojih će se pratiti situacija, a djelatnici će se pridržavati epidemioloških mjera poput korištenja dezinfekcijskih sredstava, rukavica i zaštitnih maskica.

Molimo sve posjetitelje da se ne zadržavaju na pultevima s vinima i svakako se strogo preporučuje svim posjetiteljima da drže propisani međusobni razmak.

Nazdravite uz vrhunska mlada vina na rovinjskoj manifestaciji Martinja bez takuina – San Martin sensa tacuin!

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa