Izjednačiti sveučilišni i stručni studij kao u Njemačkoj

0
Sanja Radolović
Sanja Radolović

U sjedištu SDP-a Hrvatske 10. studenog su na važnu temu kvalifikacije stručnih studija, press konferenciju održali SDP-ovi saborski zastupnici u sastavu potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac, saborska zastupnica i predsjednica GO SDP Pula Sanja Radolović, predsjednik Savjeta za visoko obrazovanje, znanost i inovacije Emil Tafra te potpredsjednik Foruma mladih SDP-a Kristian Čarapić.

Naime, Ustavni sud u ožujku ove godine ukinuo je odredbe Zakona o HKO-u koje su specijalističke diplomske stručne studije u razini kvalifikacije izjednačile sa sveučilišnim studijima. Glasovac je ustvrdila da time 1. siječnja 2021. godine, ukoliko se ne donesu zakonske izmjene, dovode u pitanje kvalifikacije oko 55 tisuća studenata u Hrvatskoj koji trenutno pohađaju stručne studije, ali i svih onih sa već stečenim kvalifikacijama.

“Njihove kvalifikacije neće biti vidljive”, poručila je Glasovac na konferenciji za medije istaknuvši da je od odluke Ustavnog suda prošlo već više od pola godine, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja “spava dubokim snom” i još uvijek nije donijelo zakonsko rješenje. Saborska zastupnica Sanja Radolović istaknula da su predložene zakonske izmjene minimalističke te uvažavaju odluku Ustavnog suda.

“Binarni sustav obrazovanja koji podrazumijeva stručne i sveučilišne studije na istoj razini uspješno su implementirale zemlje poput Njemačke, Austrije, Finske i Belgije gdje su sveučilišni i stručni studiji na istoj razini obrazovanja. Austrija primjerice stopu nezaposlenosti mladih od 5-6% duguje upravo takvom sustavu obrazovanja, gdje se na isti način vrednuje ove dvije vrste studija, koji su različiti, ali opet jednakovrijedni”, ističe Radolović.

 

SDP ovim izmjenama Zakona o HKO pokušava ispraviti nepravdu za 55.000 studenata stručnih studija nastalu donošenjem Odluke Ustavnog suda kojom se degradiraju stručni studiji i na koju je 5 sudaca Ustavnog suda dalo izdvojena mišljenja u kojima taksativno navode zbog čega je takva Odluka duboko pogrešna i ide na štetu razvoja kako studenata tako i društva u cjelini. Ovim izmjenama Zakona SDP predlaže da stručni i sveučilišni studiji budu na istoj razini HKO-a samo uz različito označavanje kraticama (sv. i st.). Ovo je sada “vatrogasna mjera” za studente stručnih studija, navodi Radolović, a predstoji i problematika rješavanja statusa studenata i diplomanata poslijediplomskih specijalističkih studija koji su u hrvatski prostor visokog obrazovanja prvotno uvedeni kao “zamjena” nekadašnjim magistrima znanosti (mr.sc.).

“Sadašnja situacija za sveučilišne specijaliste je “slijepa ulica” budući da su studij platili između 30.000-60.000 kn, velika većina još ih i otplaćuje kredite za školarine, a pravo na dodatak za plaću od 8% koji su imali magistri znanosti ne ostvaruju. Na rješavanje ovog problema čeka se gotovo 10 godina, a trenutačno se takvih studija u Hrvatskoj izvodi preko 270, iako sveučilišni specijalisti ne ostvaruju spomenuti dodatak na plaću”, upozorava Radolović. Potpredsjednik Foruma mladih SDP-a Kristijan Čarapić istaknuo je kako su svjesni da postoji razlika između sveučilišnih i stručnih studija, ali da se ne može zanemariti činjenica da su studenti stručnih studija skupili jednaki broj ECTS-a kao kolege sa sveučilišnih studija.

 

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa