svestrana puljanka petra peharec

Mama mi je rekla: 'Bolje da slušaš metal nego cajke'

0
Petra Peharec
Petra Peharec

Puljanka Petra Peharec (32) živi ono što voli i nije joj problem to pokazati. Sluša rock i metal, svira klavir, predaje u školi, planinari, roni, pjeva u zboru, živi punim plućima. Njen stil urban je i za one tradicionalne i konzervativne, ipak malo provokativan. Uključuje brojne tetovaže, mladenačku odjeću i farbanje kose neobičnim nijansama. Petra je rođena u Puli, gdje je završila OŠ Vidikovac i Glazbenu školu I. M. - Ronjogva, smjer klavir.

Nakon toga pohađala je Gimnaziju Pula, usmjerenje prirodoslovno - matematičko. Nastavila je školovanje na Biotehničkom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani, smjer prehrambene tehnologije i nutricionizma te stekla zvanje dipl. inžinjera. Trenutno je na zamjeni učiteljice prirode i biologije, s kombiniranom satnicom u četiri osnovne škole u Puli. 

*Metal slušaš od 12. godine. Što te privuklo toj muzici i kako su reagirali tvoji roditelji?
- Moja prva susjeda i najbolja prijateljica s kojom sam odrastala, talentirana i svestrana umjetnica Gea Gojak, ima sestru stariju 4 godine od nas. Kad smo imale 12 godina njena sestra je bila srednja škola i u društvu metalaca. Nas dvije smo ulazile u pubertet i htjele smo biti kao njena sestra i počele slušati što i ona. Počelo je s Metallicom. Ne znam zašto nas je privukao taj zvuk, ali bile smo oduševljene i dan danas jako volim Metallicu.

'Glazba je dio nas'

U mojoj obitelji je glazba jako bitan segment života, to je dio nas. Jedan od žanrova koji se sluša je i rock, bandovi poput Queen, Led Zeppelin, Rolling Stones... Tako da sam s rockom bila upoznata odmalena, ali kada sam se pojavila s kazetom Metallice, roditelji nisu bili presretni. Nisu mi branili slušati metal, ali im se taj moj izbor žanra nije sviđao. Kad sam bila negdje sedmi ili osmi razred osnovne škole, počeli su se uvlačiti narodnjaci (cajke) među moje vršnjake, pa mi je mama jednom prilikom rekla ''Ajde, bolje da slušaš metal nego cajke.''

*Pored metala slušaš i rockabilly koji je već nekako povijesni žanr, iako se spajao i s novijim zvukovima. Tvoj komentar.
- Tata ima kolekciju Elvisa Presleya, Jerry Lee Lewisa, Buddy Hollyja, Bill Haleya i drugih. Slušajući to kao mala  upoznavanje drugih rockabilly izvođača s godinama bio je samo nastavak. 

 

*Je li Pula tapija? Kako provodiš slobodno vrijeme?
- Ne mogu reći da je tapija. Tapija ti je ako si tako sam napraviš. Uvijek se mogu dogovoriti druženja. Osoba sam koja voli noćne izlaske i fali mi klub u kojem se pušta metal, rock i srodni žanrovi do rano u zoru. S druge strane ima pregršt sportsko-rekreacijskih aktivnosti i kreativnih radionica. Član sam Centra za podvodne aktivnosti Pula, Speleološke udruge Pula i Planinarskog društva Glas Istre. Prije 10 godina sam odlučila ne zatvoriti sezonu plivanja u moru u 9. mjesecu i od tada plivam tijekom cijele godine. Ronjenje je moja strast. Pjevam u MPZ Cantus PoPuli.

U sobi imam pianino, pa zasviram za svoju dušu. Od kad znam za sebe mama je stalno nešto šivala. Sestre i ja smo naslijedile ljubav prema tome, tako da je mašina za šivanje stalno u pogonu. Volim čitati stručne knjige vezane za moju struku. Ovu jesen sam krenula na tečaj argentinskog tanga u Udruzi Tango Argentino Pula i oduševio me, iako nije baš lak za savladati. I naravno, neizostavna su druženja s ekipom iz metalskog gira. 

*Kako si se odlučila na brojne tetovaže i piercinge?
- Vjerojatno je došlo skupa s glazbom. Gledaš bandove i spotove gdje svi imaju neku tetovažu ili piercing i poželiš i ti. Nakon što sam stavila prvu tetovažu i piercing već sam razmišljala gdje i što ću dalje. To je takav lifestyle i ja sam se našla u tome.

'Žao mi je što nisam poslušala neke savjete starijih'

*Jesi li u rodu poznatom liječniku dr. Peharcu?
- Da, stric mi je.

*Donald Trump ili Joe Biden? Ili netko treći?
- Odgovoriti ću po pulski ''Bo!'' jer uopće ne pratim to.

*Tvoja poruka mladima?
- Ufff, ne znam što bih rekla, a da ne zvuči kao da pametujem. Jako sam svojeglava i tvrdoglava i nisam slušala savjete starijih od mene. Često su mi govorili: ''Ja sam u tvojim godinama bio/bila, a ti u mojima još nisi! Poslušaj me!''. Iako mi je teško priznati, za neke stvari mi je sada žao što ih nisam poslušala. Budite svoji i odlučni, ustrajte u svojim idejama (konstruktivnim), ali poslušajte i pokoji savjet starijih od sebe.

Sada sam i ja već u godinama kada klincima govorim: ''Poslušaj što ti govorim!'' i shvaćam da nisu bili uzalud neki savjeti. To se odnosi i na tetoviranje - dobro se raspitajte kod koga se ići tetovirati i posavjetujte se s tattoo majstorom prije nego nešto tvrdoglavo odlučite tetovirati. (Razgovarao: Kristian Stepčić Reisman, foto: privatni album)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa