valter glavičić:

'Naš istarski način života postaje dobar primjer drugima u Hrvatskoj'

0
Valter Glavičić za govornicom
Valter Glavičić za govornicom

U pulskoj Zajednici Talijana Circolo 3. studenog održana je konferencija za novinare u povodu Izbora najboljih gradova za 2020. godinu koji se svake godine održava u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos. Naslove najboljih gradova u ovome izdanju izbora ponijelo je deset gradova u četiri konkurencije (kvaliteta života, gospodarstvo, obrazovanje i demografija, EU fondovi).

Istarska županija imala je najviše svojih gradova među finalistima, u gotovo svakoj kategoriji nalazio se barem jedan istarski grad. Gradovi pobjednici iz Istarske županije su Grad Rovinj za najbolji srednji grad u kategoriji kvaliteta života - najbolji grad za život i Grad Labin kao najbolji srednji grad u kategoriji obrazovanje i demografija. U konkurenciji je bilo čak 9 istarskih gradova: Pula, Buje, Buzet, Novigrad, Labin, Pazin, Poreč, Rovinj i Umag.

„Višegodišnje brojne i kvalitetne nominacije istarskih gradova potvrda su da kvalitetan rad, radne navike i poduzetnost predstavljaju trajnu i uspješnu opredijeljenost i stil života nas u Istri. Zato nastavimo ovim putem i narednih godina“, rekao je zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin.

Gradonačelnik Labina Valter Glavičić izrazio je zadovoljstvo primljenom nagradom i konstatirao da je Grad Labin na pravom putu razvoja. Zahvalio je svima onima koji su zaslužni za ovaj veliki uspjeh , a prije svega Labinjankama i Labinjanima koji sa svojim idejama, sugestijama i prijedlozima stalno guraju sve nas da budemo još uspješniji.

„Od početka mandata stalno govorimo da je naš cilj da naša djeca u Labinu odgajaju svoju djecu. Upravo stoga toliko ulažemo u obrazovanje i demografiju. Drugi put zaredom osvojiti ovu prestižnu nagradu potvrda je da smo na dobrom putu. Ovo je uspjeh cijelog jednog tima i znak da radom, trudom i vremenom dolaze i rezultati. To je i potvrda da naš istarski način života postaje dobar primjer drugima u Hrvatskoj“, poručio je Glavičić.

Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga dodao je kako je naš plan razvoja ambiciozan i ostvariv. „Posebno nas veseli ova nagrada i izvan turističkog sektora. Ovo je kolektivan uspjeh i zahvaljujem svima koji doprinose razvoju našeg Rovinja. Nastavit ćemo raditi na održivosti i prosperitetu te politici koja se bazira na javnom interesu“ rekao je Paliaga.

Podsjetimo, nakon što je 2018. Labin bio u finalu, a 2019. godine osvojio ovu prestižnu titulu, ove je godine ponovno stigla potvrda kvalitetnog upravljanja osvajanjem nagrade drugu godinu zaredom.

U završnicu izbora najboljeg srednjeg grada u kategoriji obrazovanja i demografske politike u okviru izbora najboljih gradova Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos uz Labin ušli su Crikvenica, Križevci, Poreč i Rovinj.

Grad Labin koji je u izboru za najboljeg u skupini srednjih gradova, kada se radi o obrazovanju, mladima i demografskoj politici, obranio je naslov iz 2019., a finale u 2020. izborio je ulaskom u  top 10 po izdvajanjima iz proračuna za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade u spomenutoj kategoriji gradova (38,51 posto proračuna), ali i top 5 po iznosu stipendija i školarina po stanovniku u kategoriji srednjih gradova (po stanovniku-87 kuna). U top 15 Labin je po broju odgojitelja u vrtićima u kategoriji srednjih gradova  (6,6 djece po odgojitelju), a mjesto u top 5 Grad ima po broju visoko obrazovanih stanovnika u istoj kategoriji gradova (svaka 6,2 osoba je visoko obrazovana).

Labin je nastavio i kroz tekuću godinu  s čitavim nizom mjera i projekata kako bi poboljšao život i standard mlađih dobnih skupina sugrađana unatoč svim otežavajućim okolnostima u aktualnoj pandemiji koronavirusa.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa