ZBOG DORUČKA ŠAMPIONA I ULYSSESA:

Udovica Mate Parlova tužila sina Rade Šerbedžije i Vučićevog ministra

0
Rade Šerbedžija i Danilo Šerbedžija (foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL)
Rade Šerbedžija i Danilo Šerbedžija (foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL)

Mate Parlov bio je legendarni pulski boksač i svjetski prvak koji je mamio uzdahe svojim hrabrim borbama i šarmom. Nakon njegove smrti udovica Laureta Parlov odlučila je zaštiti ime slavnog boksača i nakon toga zabranila je Šerbedžijinom Kazalištu Ulysses korištenje imena Mate Parlov kao naslova predstave na Brijunima. Naslov je promijenjen u 'Doručak šampiona' ali nakon toga udovica je bila suočena s negativnim medijskim natpisima zbog kojih je podigla tužbu protiv pet okrivljenika pa tako i Danila Šerbedžije te Ratka Dmitrovića, bivšeg urednika koji upravo postaje ministar u Vučićevoj vladi, piše Imperial.

U kolovozu 2017. kao kazališni događaj u Hrvatskoj nametnula se predstava 'Doručak šampiona' koja je premijerno na tvrđavi Minor na Malom Brijunu postavilo Kazalište Ulysses. Planirano je da se predstava zove "Mate Parlov" jer je bila nadahnuta životom i uspjesima najvećeg pulskog i hrvatskog boksača, sportaša koji je preminuo prije 12 godina. No, premijera se nije održala pod tim imenom. Razlog tome bila je zabrana korištenja imena sportskog velikana koju je inicirala njegova udovica, a o čemu su se prve vijesti pojavile nešto više od dva tjedna prije premijere. Iz Ulyssesa su tada odlučili izvesti predstavu ali pod drugim nazivom. Tako je predstava umjesto »Mate Parlov«, dobila naslov »Doručak šampiona«.

 

Novinari su tada doznali da su iz Ulyssesa kontaktirali obitelj Parlov koja im nije dala pravo da koriste njegovo ime u predstavi, jer su ga zaštitili u kulturne, sportske i druge svrhe. (Inače, Laureta Parlov je još 2009. podnijela zahtjev Državnom zavodu za zaštitu intelektualnog vlasništva RH zahtjev za žig Mate Parlov i isti je registrirala 2000. godine.) U Ulyssesu su tako došli do novog naslova predstave koju je režirao Puljanin Aleksandar Švabić. U predstavi je Matu Parlova glumio Slavko Štimac, a među skupinom glumaca isticala se i Radetova kći Lucija Šerbedžija. Inače, »Doručak šampiona« je i naslov knjige Kurta Vonneguta, a postoji i istoimeni film u kojem glume Bruce Willis, Albert Finney i Nick Nolte. No riječ je o posve drugoj temi koja nema nikakve veze s onime što želi prikazati predstava Kazališta Ulysses, piše Imperial.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa