Otkrivena spomenploča Janku Vukoviću Podkapelskom (foto)

0

Tradicionalno polaganje vijenaca povodom obilježavanja nadolazećih blagdana Svih svetih i Dušnog dana u Puli je održano 30. listopada. Na spomen obilježja vijence su položili zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić, zamjenica župana Istarske županije Sandra Čakić Kuhar, izaslanstvo MORH-a, MUP-a i Istarske županije, predstavnici Udruga proizišlih iz Domovinskog rata te predstavnici Udruge antifašističkih boraca, nakon čega su minutom šutnje odali počast poginulima.

Vijenci su položeni podno Spomenika borcima NOB-a i žrtvama fašizma u Titovom parku, na Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa, na Spomenik palim antifašističkim borcima grada Pule i Centralnom križu na Gradskom groblju.

„Tijekom Domovinskog rata brojni su hrvatski branitelji smrtno stradali u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, čija imena i žrtva žrtva i nikada ne smiju biti zaboravljeni. Svojim životom doprinijeli su stvaranju neovisne i suverene Hrvatske i ostavili nam u trajni zalog vrijednosti domoljublja“ rekla je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Sonja Grozć-Živolić te je pozvala da im se minutom šutnje oda počast i svim civilima stradalim u Domovinskom ratu.

Vijenac je položen i na Mornaričkom groblju u znak sjećanja na potonuće broda "Viribus Unitis". Zatim je na Mornaričkom groblju zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci otkrila spomen-ploču Janku Vukoviću Podkapelskom. Ploča je postavljena na inicijativu Društva Viribus Unitis uz suradnju i podršku Grada Pule.

Predsjednik Društva „Viribus Unitis“ Bruno Dobrić u svom je obraćanju podsjetio na život i djelo Janka Vukovića Podkapelskog rekavši da su nakon što je Vuković Podkapelski imenovan za zapovjednika flote, iste noći talijanski podvodni diverzanti potopili brod Viribus Unitis na kojem je poginuo Vuković i neutvrđen broj mornara. Vukoviću je udovica između dva svjetska rata na kapelici Mornaričkog groblja postavila spomen ploču na njemačkom jeziku te je tada bilo jasno da talijanske vlasti neće dozvoliti da se postavi ploča na hrvatskom jeziku. „Stoga je ova 102. obljetnica prigoda da se to ispravi i da Vuković, po nacionalnosti Hrvat, dobije ploču na svom materinjem jeziku“ rekao je Dobrić.

„Zadovoljstvo mi je što danas imam čast prisustvovati otkrivanju spomen-ploče Janku Vukoviću Podkapleskom, zapovjedniku bojnog broda „Viribus unitis“ i prvom admiralu hrvatske mornarice koji je u pulskoj luci poginuo junačkom smrću. U duhu današnjeg susreta, ovo je pokazatelj da Grad Pula i građani Pule ne zaboravljaju i njeguju sjećanje na sve poginule tijekom Prvog svjetskog rata. I danas smo dokazali da se u našem gradu, poštuju i vrednuju svi događaji i osobe iz prošlosti na dostojanstven način. Danas, nakon više od 100 godina od smrti hrvatskog mornaričkog časnika Janka Vukovića Podkapelskog, imam čast otkriti spomen ploču i na hrvatskom jeziku kojom se ispravlja dugogodišnja nepravda, na našu veliku radost i zahvaljujući suradnji svih uključenih,“ rekla je Puh Belci te je zajedno sa predsjednikom društva Viribus Unitis Brunom Dobrićem otkrila spomen-ploču.

Svečanost polaganja vijenaca održana je uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka. Grad podsjeća na mjeru socijalne distance koju je potrebno posebno poštovati zbog većeg broja ljudi koji će narednih dana te na blagdan Svih svetih i Dušni dan tradicionalno posjetiti počivališta svojih najmilijih. Još jednom upućuje apel građanima neka se prilikom odlaska na groblje ne grupiraju, drže fizičku distancu i nose medicinske ili zaštitne maske za lice.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa