terakop i mirtex

Dvije porečke tvrtke koje vode dvije žene

0
Loris Peršurć, Mladen Diklić i Morena Mičetić Fabić
Loris Peršurć, Mladen Diklić i Morena Mičetić Fabić

Da u Poreču nije sve samo turizam pokazuje i činjenica da i sada u vrijeme cjelokupne izvanredne gospodarske situacije – porečke poslovne zone nastavljaju s radom i širenjem. Proizvode se i izvoze strojevi, materijali i oprema, a interes za širenje pogona i dolazak novih investitora nastavlja se.

Jedan od razloga zašto se poduzetnici odlučuju poslovati u Poreču je i taj što se ovdje nalaze zone gospodarske namjene, od kojih su većina uređene, a onima koji se odluče za poslovanje u njima omogućene su olakšice. Poreč ima ukupno sedam gospodarskih zona od kojih najveća Buići-Žbandaj koja ima površinu skoro 62 hektara, a slijedi servisna zona Poreč popularno zvana Facinka sa 53,62 hektara. Većina poslovnih zona dobro je komunalno opremljena, a poduzetnici ostvaruju i olakšice (besplatan priključak struje, besplatan priključak na kanalizaciju, besplatan priključak na vodu, oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa). Namjena je proizvodna i poslovna, a od infrastrukture dostupne su struja, voda, odvodnja, plin, telefon, ceste…

Važnost ovako pomno planirane pripreme i razvoja poslovnih zona posebno dolazi do izražaja u izazovna vremena obilježena koronavirusom. Proizvodnja i širenje u porečkim poslovnim zonama ne staje, te je 27. listopada neke od novih i postojećih pogona u zoni Buići-Žbandaj obišao i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić zajedno s pročelnicom Upravnog odjela za opću upravu i gospodarstvo Morenom Mičetić-Fabić.

Građevinski obrt Terakop

Jedna od onih hala koja je pred dovršetkom je ona porečkog građevinskog obrta Terakop u kojoj će biti smješten proizvodni pogon za savijanje i rezanje metala i izradu betonskog željeza. Proizvodnja će se odvijati u jednoj tehnološki povezanoj cjelini, gdje će se sve obavljati od ulaza sirovine, ravnanja, savijanja, rezanja i varenja do same otpreme proizvoda na mjesto isporuke. Kako su gradonačelniku objasnili vlasnica Sandra Deković i njezin brat Marijan, sada su u fazi postavljanja strojeva i opreme, a početak proizvodnje očekuju krajem ove i početkom iduće godine. Ovime njihov obiteljski obrt za građevinske radove kreće u nove izazove, a broj zaposlenih sa dvanaest njih planiraju povećati za još četiri.

- Nas puno malih proizvođača smo pokretači gospodarstva, kaže Sandra Deković,  a dodaje kako im je u poslovnoj zoni posebno bilo važno i pogodno to što je potpuno infrastrukturno opremljena, a dodatna pogodnost je i blizina povezanosti sa Istarskim ipsilonom. Za ovu su investiciju ostvarili 45 postotno sufinanciranje iz EU, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Mirtex International

U blizini se nalazi i proizvodni pogon porečke tvrtke Mirtex International d.o.o. Posluju još od kraja 90-ih godina kada su se bavili uglavnom veleprodajom također u Buićima, a 2016. počinju s proizvodnjom na mjestu gdje se danas nalazi njihova hala i skladište na ukupnoj površini od 5.000 metara kvadratnih. Bave se proizvodnjom i trgovinom cijevi i okna za niskogradnju od plastičnih masa. Vrše isporuke za domaće investitore na području cijele Hrvatske i susjednih zemalja, a svakodnevno svoje proizvode izvoze u Italiju, te im broj narudžbi raste. Trenutno imaju 13 zaposlenih, a kako kažu potreba imaju i više, kao i za širenje poslovnog prostora. Tvrtku vodi direktorica Ksenija Diklić, zajedno s ocem Mladenom prokuristom, koji je započeo ovaj biznis.

No, u poslovnoj zoni Buići-Žbandaj djeluju i drugi poslovni subjekti bazirani na proizvodnju i distribuciju diljem Hrvatske, te izvoz. Gradnja novih poslovnih objekata odvija se i u poslovnoj zoni Facinka gdje će se osim novih sadržaja otvarati i nova radna mjesta.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa