visio s elektrane

Evo što o svom pothvatu kaže Englez, a što psihijatrica i zaštitari

3
Foto: Instagram/Jutarnji list
Foto: Instagram/Jutarnji list

Dok sam visio na rubu 340 metara visokog dimnjaka termoelektrane u Plominu samo sam mislio: 'Vau, koji pogled'. Bilo je to iskustvo koje neću nikada zaboraviti - započinje svoju ispovijest za Jutarnji list neodgovorni Britanac Adam Lockwood (19), koji je za vikend šokirao svojim suludim pothvatom na najvišoj građevini u Hrvatskoj. Prenosimo dio članka u nastavku.

On i njegov poznanik, penjač iz Hrvatske, na posjed termoelektrane ušli su usred noći i dva sata su se penjali do vrha. Spustili su se tek sljedeće noći, a na vrhu dimnjaka proveli su 21 sat. Rekao je da ga je taj poznanik nagovarao na avanturu više od godinu dana. Uspon mu je, dodaje, uzeo dosta snage pa je uzeo neko vrijeme za odmor. - Vjerovali ili ne, od ovakvih stvari ne dobivam apsolutno nikakav adrenalin, nimalo, samo vrlo malo stimulacije u mozgu, što mi otežava pronalaženje stvari koje stimuliraju moj um... No, dok sam visio držeći se vrhovima prstiju sa zahrđale metalne grede moram reći da je to bilo prilično cool - kaže Adam i dodaje da je u Plominu proveo 24 najnapornija sata u životu.

Za takve stvari, priznaje nam, živi. - Onaj trenutak kad shvatite da ste se potpuno predali svom cilju i trenutak kada taj cilj postignete, to su dva osjećaja koja ne može postići nijedna droga ili supstanca. Ako mi ne vjerujete, morate si postaviti neke ciljeve - uvjeren je. Zbog tinejdžera, umjetničkog imena The Little Nuisance (Mala smetnja), digla se na noge i Hrvatska elektroprivreda. Zatražili su izvještaj od zaštitarske tvrtke koja osigurava prostor termoelektrane Plomin, nakon čega će, rekli su, reći više detalja.

Sam Adam kaže da njega nitko nije kontaktirao, a misli da "nema ni zašto jer nije napravio ništa loše". - Samo sam se penjao i fotografirao. Adam je svjestan da su njegove vratolomije potencijalno pogibeljne. - To su mi izazovi i uzbudljivo je. Nije mi bitno da budem poznat, to samo dolazi uz to što radim. Radio sam to dok sam bio nitko i ništa, a sada, kad me više ljudi zna, to ne mijenja moje razloge. Penjao bih se i da nitko ne zna za mene - tvrdi mladić za Jutarnji.

No, to zapravo i nije točno jer ga je njegov odvjetnik ovoga ljeta na sudu u Manchesteru branio time da tinejdžer svoje sulude pothvate radi zbog YouTubea, na taj način zarađuje. Adam je imao prilično nesređeno djetinjstvo, a od roditelja, kaže, nema nikakvu podršku niti će ikada imati. Nakon srednje škole nije želio studirati jer to smatra gubitkom vremena. - Ne znam što misle o mojim pothvatima i jesu li ikada vidjeli ijedan video. Već duže vrijeme s njima ne živim niti razgovaramo. Zapravo, nije me ni briga ako video vide i polude od tobožnje brige - objašnjava. A problemi koje je izazvao?  - To nije moj problem. Da zaštitari dobro rade svoj posao, ne bi bilo problema. I mene bi se odmah uočilo, uhitilo... No, ovako, blamiraju sami sebe ako odbacuju odgovornost. Čuvari su tu da čuvaju, zar ne? kazao je za Jutarnji.

Zaštitarska tvrtka koja osigurava prostor TE Plomin u izvještaju je potvrdila da se ulaz na dimnjak, kao i silazak s dimnjaka, dogodio tijekom noći. - Napominjemo da rad i sigurnost ključnih objekata i sustava u sklopu pogona TE Plomin nisu bili ugroženi. Ključni objekti se nalaze pod dodatnim videonadzorom, dok sam dimnjak spada u popratne objekte koji ne spadaju u prvu razinu zaštite, kažu, piše Jutarnji.

Dr. sc. Vlatka Boričević Maršanić iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, kaže da mladić s 19 godina više nije dijete, ali je bitno znati da adolescencija ne završava s punoljetnošću nego često traje i do 24. godine. - On je u fazi adolescencije, a to razdoblje je jako složeno i zahtjevno (na tjelesnoj, kognitivnoj i emocionalnoj razini). To je vrijeme ispitivanja granica i eksperimentiranja. Uska je granica između uzbudljivog i opasnog. Ovo ponašanje je slično ekstremnim sportovima. Mladi imaju tu želju za dokazivanjem, ne razmišljaju o kratkoročnim niti dugoročnim posljedicama, kaže psihijatrica. Drugi mladi mogu preuzeti slična ili i još riskantnija ponašanja, a vjerojatno nisu ni fizički spremni za takve vratolomije. -Internet je otvorio neograničen pristup svima. Znate kako kažu, prije je samo tvoje selo znalo da si budala, a sad to zna cijeli svijet, kaže Boričević Maršanić, piše Jutarnji.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KONOBAR/KONOBARICA U RESTORANU

Do: 30.09.2020.

CEROVLJE, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA U PIZZERIJI

Do: 30.09.2020.

KAROJBA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A DIMNJAČAR/KA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A RADNIK/ICA U GRAĐEVINARSTVU

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA