Potpisan ugovor za pročistače Umag i Novigrad težak 200 milijuna

0
Krešimir Vedo i Boris Savnik
Krešimir Vedo i Boris Savnik

U prostorijama gradske vijećenice Grada Umaga, u okviru projekta „Poboljšanje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeracijama Umag - Savudrija - Novigrad“ 21. listopada potpisan je ugovor o radovima, točnije - „Projektiranje, izgradnja i probni rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Umag i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Novigrad“. Vrijednost predmetnog ugovora za projektiranje, izgradnju i probni rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Umag i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Novigrad iznosi 197.854.247,65 kn bez PDV-a (247.317.809,56 kn sa PDV-om). U okviru predmetnog ugovora predviđena je izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Umag s pristupnom prometnicom te nadogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Novigrad. 

Tehnički opis uređaja Umag

Po izgradnji novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na novoj lokaciji, postojeći uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Umagu i Savudriji odlaze u povijest. Umjesto istih, izgradit će se uređaj za pročišćavanje otpadnih voda s mehaničkim i biološkim stupnjem pročišćavanja, kapaciteta 59.000 ES (ekvivalent stanovnika).

Odabrano tehničko-tehnološko rješenje predviđa mehanički stupanj pročišćavanja koji se sastoji od grube rešetke, kombiniranog uređaja s dvije nezavisne linije (fino sito sa pjeskolovom / mastolovom) koji će se ugraditi zajedno s tehnološkom opremom za biološko pročišćavanje u jednu jedinstvenu tehnološku zgradu - linije vode. Ujedno, predviđena je izgradnja postrojenja  za obradu mulja kao zasebna tehnološka zgrada – linije mulja te postrojenja za solarno sušenje mulja gdje je predviđeno sušenje mulja do minimalno 75% suhe tvari.

Tehnički opis uređaja Novigrad

Postojeći uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Novigrad nadograditi će s biološkim stupnjem pročišćavanja, odnosno nadograditi s I. na III. stupanj pročišćavanja ukupnog kapaciteta 30.000 ES (ekvivalent stanovnika).

Odabrano tehničko-tehnološko rješenje predviđa mehanički stupanj pročišćavanja koji se sastoji od grube rešetke, kombiniranog uređaja s dvije nezavisne linije (fino sito sa pjeskolovom / mastolovom) koji će se ugraditi zajedno s tehnološkom opremom za biološko pročišćavanje u jednu jedinstvenu tehnološku zgradu - linije vode. Uz navedeno, predviđena je izgradnja postrojenja za obradu mulja kao zasebne tehnološke zgrade – linije mulja. Tako obrađeni mulj će se dopremiti do postrojenja za solarno sušenje mulja na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Umag

Radove na projektu izvoditi će zajednica ponuditelja; Hidroinženiring, Cid čistilne naprave, Cid Italija te Godina. Ugovor su potpisali Krešimir Vedo, predsjednik Uprave 6. maj odvodnja kao predstavnik investitora te Boris Savnik, direktor i predstavnik izvođača radova.

Prilikom potpisivanja Ugovora, Krešimir Vedo, predsjednik Uprave 6. maj odvodnja d.o.o naglasio je da tehnologija koja se uvodi novim uređajima za pročišćavanje otpadnih voda u sklopu projekta „Poboljšanje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeracijama Umag-Savudrija-Novigrad“, predstavlja vrhunac kvalitete u pročišćavanju otpadnih voda. Sam sustav je vizualno atraktivan, nižih operativnih troškova, a višeg stupnja pročišćavanja.

Potpisu ugovora nazočili su i predstavnici jedinica lokalne samouprave, načelnik općine Brtonigla Paolo Klarić, gradonačelnik Novigrada Anteo Milos te gradonačelnik Umaga Vili Bassanese. Procjenjena ukupna vrijednost projekta „Poboljšanje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeracijama Umag-Savudrija-Novigrad“ iznosi 445.355.470,66 kn bez PDV-a, od čega 71% čine bespovratna sredstva Europske unije, a preostalih 29% u jednakim udjelima financiraju Republika Hrvatska, Hrvatske vode d.o.o. i 6. Maj odvodnja.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

DIPLOMIRANI/A INŽENJER/KA GRAĐEVINE

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

OSOBNI/A ASISTENT/ICA

Do: 30.09.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

OSOBNI/A ASISTENT/ICA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 10.10.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA