u potrazi za tajnim bunkerom

Što ako je Tito imao podmorski tunel od Brijuna do Muzila?

0
Ilustracija (foto: Davor Puklavec/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Kod Konjica, u planini Zlatar, sagradio je podzemni grad koji je onda koštao 4,5 milijardi američkih dolara izgrađen da izdrži veliki nuklearni udar. U Velebitu, u parku Velika Paklenica jednako tako. Od Vardara do Triglava imao je dvadesetak nuklearnih bunkera. One kod Bugojna su Amerikanci prije dvadesetak godina čak i pregledavali kada su lovili Sadama Huseina u Iraku, jer je Jugoslavija gradila tamo vojne objekte po svojim projektima. A Istra?

Tito je godišnje provodio više od šest mjeseci u Istri, na Brionima (danas Brijunima). Vjerojatno ne bi u slučaju nekog većeg udara stigao do Bosne ili Hercegovine. Znači, nešto je imao u Istri! Morao je imati. Ali gdje? Brijuni su pitomo, otvoreno, prostrano otočje. Bez gora i planina. Dvjesto godina je vojska ekskluzivno koristila Muzil, a nakon demokratskih promjena, sigurno prioritet zadnjih 30 godina nije bilo iskapati, istraživati okolo ili ispod Utvrde Marije Luize. A vojska nema ni stručne kapacitete za takav zahvat koji bi išao sporo, trajao dugo i izgledao beznadan. Što ako postoji Titova „tajna“? 

Što ako je Tito imao podmorski tunel od Brijuna do Muzila? I Bunker za osobnu zaštitu. Možda je taj kanal tajno koristio njegov suradnik Josip Kopinič kada se javljao svojem pretpostavljenom drugu, kojega je on doveo na čelo Partije i zaštitio od nemilosrdnih Staljinovih ubica. Nije Kopinič živio daleko od Muzila, bio je na Stoji, u blizini svog druga.

Možda je Tito osim ljepota Brijuna, njih izabrao i zbog sigurnosnih uvjeta? Jednom je izjavio da se najsigurnije osjeća tu. U Istri, na Brijunima. Poživio je skoro devedeset, i to govori nešto o njegovom instinktu za preživljavanjem. IstraGram.hr je prije više od godinu dana pisao o ovoj temi. I poslije Tita, opet Tito ali sada misteriozno kao što su faraoni ostavili tajne za sobom. I gdje je taj bunker na kraju? Mora biti. (M.S./Istragram)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa