Giovanni Cernogoraz:

'Da nisam osvojio zlato i dalje bih bio konobar'

0
Giovanni Cernogoraz s obitelji (foto: 24sata)
Giovanni Cernogoraz s obitelji (foto: 24sata)

Cijela Hrvatska drhtala je tog 6. kolovoza 2012. Oči našeg puka bile su uprte u 'male ekrane', a tamo je, nećemo se lagati, do tada anonimni Giovanni Cernogoraz (38), lovio zlatnu medalju u trapu, piše 24sata.

Protivnik je u raspucavanju za zlato bio Talijan Massimo Fabbrizi, koji je bio osupnut mirnoćom hrvatskog streljača. Nas je, pak, oduševio. Bez pogreške, pogodio je Gianni u raspucavanju svih šest meta, dok je Talijan jednu promašio. Cernogoraz je natjecanje završio sa 146 pogodaka i tako izjednačio olimpijski rekord.

Život mu se preko noći promijenio, ali on je, zapravo, ostao isti.

- Sve je postalo lakše, čak su me i ljudi počeli prepoznavati na ulici, sve mi je to bilo novo. Svi znaju da sam prije Olimpijskih igara morao konobariti u očevu restoranu. Radio bih smjene po šest do osam sati i onda išao na trening. Nakon zlata, država je stala iza mene, pomogli su Grad i HOO, dobio sam posao u MORH-u te dva sponzora. Danas više ne moram konobariti, roditelji su u mirovini i sve je super, mogu se više fokusirati na sport. Do tog zlata, obitelj mi je pomagala, plaćala putovanja, opremu. Čak 70% toga financirala je moja obitelj - objašnjava Gianni pa dodaje:

- Zamislite koji je to teret bio, tad sam bio treći junior svijeta, ali nitko nije mogao garantirati da ću uspjeti. Da nisu stali iza mene, vjerojatno bi se još jedan talent ugasio - priča nam Cernogoraz, kojeg smo sreli u Poreču na Sport Festu 2020., gdje je gostovao kao predavač.

* A koliko je streljaštvo skup sport?
- Jako. Metak košta dvije kune, a vi ih na vrhunskoj razini godišnje morati ispaliti bar 40.000. Meta košta 45 kuna, a vrhunska puška oko 8000 eura, a tu su još putovanja. Ne bi se vjerojatno ni ja bavio streljaštvom da mi djed i otac nisu bili u tome. Prvu pušku dobio sam sa osam godina. Jasno, zračnicu, jer pravu u ruci nisam mogao držati. 

* Mogu li vrhunski streljači živjeti samo od novčanih nagrada s velikih natjecanja?
- Nema šanse. S osvojenim nagradama možete pokriti tek 20-25% godišnjeg budžeta. Iznimka su Olimpijske igre. Od ovog sporta možete živjeti ako na OI-ju uzmete medalju jer onda dolaze sponzori, državne stipendije i ostale povlastice... Gledajte, da nisam osvojio zlato, bio bih i dalje konobar - rekao je Cernogoraz za 24sata.

* Koliko traje trening trapaša i koliko je teško nositi se s pritiskom?
- Trening traje šest-sedam sati dnevno. Pokušavamo simulirati cijelo natjecanje. Od kvalifikacija, finala, raspucavanja... Zimi više radimo u teretani. Puška ima četiri kilograma, dnevno je podigneš po 400 puta pa ti vidi - priča simpatični Istrijan.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa