Pješačenje uz kušanje poljske, francuske, španjolske i ukrajinske hrane

0
Sudionici pješačenja Time to Move
Sudionici pješačenja Time to Move

Nas trideset izletnika sudjelovalo je 17. listopada u planinarsko-gastronomskom druženju oko labinskog Staroga grada, koje je organizirala Udruga mladih Alfa Albona u sklopu kampanje Time to Move. Na kružnoj stazi dužine oko dva i pol kilometra nalazile su se četiri postaje na kojima smo degustirali nacionalna jela zemalja iz kojih dolaze volonterke pristigle u Alfa Albonu u sklopu Erazmusa, projekta europske snage solidarnosti.

„Time to move je kampanja koju u listopadu organizira Eurodesk, europska informacijska mreža za mlade, a Alfa Albona sudjeluje već niz godina i to uspješno jer smo prije dvije godine nagrađeni za svoje aktivnosti. Kampanja je namijenjena mladima, ali budući da je njih u našoj maloj zajednici teško dobiti, osmislili smo sadržaj za sve uzraste“, objasnila nam je Anja Šumberac iz Alfa Albone.

Prva postaja nalazila se na Crću, s kojega smo startali. Dominika Budrinska i Marta Pirch pripremile su namaz od paštete s ploškama krastavca i kolač s mrkvom. Možda smo bili malo sumnjičavi kad su nam Poljakinje objasnile da krastavac služi kao pojačivač okusa, ali uvjerili smo se da su u pravu. Kolač od mrkve također je slasniji nego što bismo pomislili, Tko je htio, mogao je to zaliti poljskom votkom, ostali su pili sokove i vodu.

Prva dionica puta vodila je niz stepenice u Podvinje, pa Labinskim planinarskim putom do Škrilica i bila je najzahtjevniji dio puta. Provlačili smo se kroz trnje i koprive i ispod porušenih stabala obraslih bršljanom, a sve po uskoj, strmoj stazi punoj blata i krupnog kamenja. Neki kažu da bi trebalo uputiti kritiku Turističkoj zajednici zbog lošeg održavanja staze koju je brendirala kao Sentonina staza, ali možda ipak ne bi jer ovako je zanimljivo.

Na Škrilicama nas je čekala Melissa Moneau iz Francuske s 'quicheom', slanom pitom sa sirom uz što se točilo bijelo vino chardonnay. Španjolska postaja nalazila se na trim stazi, na odmorištu ispod hrasta. Natalia Vallive pripremila nam je krokete od gljiva, a u z to se pila sangria.

Ovo je bila najniža nadmorska visina našeg puta, slijedio je povratak na Škrilice i uspon u Stari grad stepeništem kroz Park hrvatskih branitelja Domovinskog rata na vrh kojega nas je čekala Katarina Kravčenko s 'mlincima'. Ukrajinski 'mlinci' zapravo su palačinke punjene sirom. Sve što smo do tada kušali bilo je ukusno, ali ovo je bilo najukusnije, a k tome obilno i zasitno. Uz to se pio konjak. Naše pješačenje okončano je nakon nešto više od sat i pol vremena. Bila je to kakva – takva neslužbena nadoknada za otkazane popularne Putovima Labinske republike i Hoditi i zdravi biti. (Tekst i foto: Robi Selan

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

DIPLOMIRANI/A INŽENJER/KA GRAĐEVINE

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

OSOBNI/A ASISTENT/ICA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POLAGAČ/ICA PLOČICA

Do: 30.09.2020.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 10.10.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA