Kako je kolumnistica Jutarnjeg komentirala 'jedinu zelenu zonu u Hrvatskoj'

0
Goranka Jureško (foto: Jutarnji list)
Goranka Jureško (foto: Jutarnji list)

Upravo smo prešli brojku od 1000 zaraženih koronavirusom, a u samo jednom danu 117 pacijenata završilo je na bolničkom liječenju, piše Goranka Jureško u Jutarnjem listu.

Za koji dan rast bi mogao biti eksponencijalan i u tom bi slučaju zdravstveni sustav mogao kolabirati, ne samo zbog većeg broja hospitaliziranih covid-19 bolesnika, već i zato što će virus pokositi veći broj zdravstvenih djelatnika, što znači da nas neće imati tko liječiti ne samo zbog koronavirusa.

No, građani teško prihvaćaju da je situacija ozbiljna pa im je čak i "žrtva" nošenja maski preteška. I jučer je "notorna zastupnica" tijekom davanja izjave u ime svoje političke opcije držala masku ispod nosa. U tom inaćenju pronalaze se znanstveno neutemeljena opravdanja prema kojima su "maske neučinkovite", nekima je "vruće", neki "teško dišu", neki naprosto glume Che Guevaru... Da sve bude gore, privid relaksacije daje i Nacionalni stožer civilne zaštite stavom prema kojem "Hrvatska ima najliberalnije mjere, pa vas kumimo i molimo stavite maske, a ako nećete, oprostite na smetnji".

Zanimljivo, dok u cijeloj državi, pa i u Europi drastično raste broj zaraženih, Hrvatska se može pohvaliti i zelenom zonom po svim epidemiološkim parametrima - Istrom. Dapače, dok diljem zemlje broj zaraženih svakodnevno uglavnom budu dvoznamenkast, pa i troznamenkast, u Istri uglavnom stanu na prste jedne ruke. Dapače, od Nacionalnog stožera zatražili su ublažavanje nekih epidemioloških mjera, primjerice nošenja maski u kafićima i restoranima u idućih 15 dana. Pogorša li se situacija, mjera će se vratiti, kažu Istrani.

Uredno bacaju "mrežu" na svaki kontakt do kojih uglavnom dođu, a pulska bolnica je korona free ustanova. Istarska epidemiološka situacija potvrđuje i činjenicu da nakon turističke sezone ne moraju ostati repovi velikog broja zaraženih jer valja podsjetiti da je baš Istra tijekom ljeta imala najviše gostiju, ali je zahvaljujući inzistiranju na primjeni epidemioloških mjera za strance i domaće nastavila s dobrim brojkama.

No, za razliku od Istre, ostatak države bagatelizira čak i učinak nošenja maski pa tako u Zagrebu, koji trenutno prednjači po broju zaraženih, maske jedino striktno nose trgovci, dok u bankama, ali i nekim drugim ustanovama zaštita stiže samo u kontaktu s klijentima. Zaposlenici, dok međusobno komuniciraju, unoseći se jedni drugima u lice, uvjereni su da im maska ne treba! Prijepori traju i oko maski u ugostiteljskim objektima, a da bude gore, u priču se uključio i gradonačelnik uz poruku: "Zagreb mora živjeti, podrška našim ugostiteljima.

Moramo paziti da ne postanemo taoci virusa, da ne bude više štete nego koristi"!? Upravo takve i slične poruke idu na mlin onima kojima su mjere "bezveze" pa u to ime nonšalantno šire virus i doprinose povećanju broja zaraženih.

Ministar zdravstva Vili Beroš poziva građane da budu "maksimalno ozbiljni i primjenjuju epidemiološke mjere", i to je realnost, ali prije svih bi ozbiljan trebao biti Stožer i konačno shvatiti da se "moli u crkvi", a da ugroza zdravlja traži odlučnu provedbu onoga čime se štiti zdravlje građana i kažnjavanje onih koji ga ugrožavaju sve dok cijela Hrvatska ne postane zelena poput Istre, napisala je Goranka Jureško u Jutarnjem listu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa