Položen vijenac na spomenik Vladimiru Gortanu

0

Predstavnici Grada Pule, Istarske županije te Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, na pulskoj su šetnici Lungomare 16. listopada položili vijenac na spomenik Vladimiru Gortanu povodom obilježavanja 91. obljetnice pogibije ovog velikog antifašista i rodoljuba koji je strijeljan u Puli, na mjestu današnje Gortanove uvale.

U ime Grada Pule polaganju vijenaca nazočili su zamjenik gradonačelnika Robert Cvek i pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić. Nakon polaganja vijenaca prisutne je pozdravio predstavnik  UABA-a Boris Siljan koji se u svom govoru kratko osvrnuo na najbitnije povijesne događaje koji su doveli do Gortanova strijeljanja te istaknuo važnost obilježavanja ovakvih obljetnica i očuvanja antifašističke tradicije Pule i Istre.

Hrvatski rodoljub i antifašist Vladimir Gortan, 25-godišnji seljak iz Berma, 17. listopada 1929. godine osuđen je i strijeljan u Puli nakon rasprave pred Posebnim sudištem za zaštitu države. Gortan je, kao pripadnik tajne antifašističke organizacije Borba 24. ožujka 1929. sudjelovao u oružanoj akciji protiv talijanskih fašista, čiji je cilj bio potaknuti žitelje okolnih naselja na bojkot izbora, koji su se za cijelu Pazinštinu održavali u Pazinu te na koje su odlazile kolone ljudi. Gortanovci su žitelje pucanjem u zrak htjeli zastrašiti i nagnati da se vrate kućama, ali je nažalsot u panici koja je nastala ubijena jedna osoba, a jedna je ranjena.

Sudionici akcije su ubrzo uhićeni, a Vladimir Gortan je osuđen na smrt strijeljanjem. Vladimir Gortan i njegovi prijatelji Živko Gortan, Viktor Bačac te Dušan i Vjekoslav Ladavac, nisu mogli zatomiti svoje nacionalne osjećaje i zaboraviti svoje podrijetlo, a ljubav prema domovini i nacionalnoj pripadnosti platili su životom i zatvorom.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MEDICINSKA SESTRA/MEDICINSKI TEHNIČAR

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KROVOPOKRIVAČ/ICA

Do: 30.09.2020.

PLOMIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

OSOBNI/A ASISTENT/ICA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 10.10.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA