Slovenija žuri spojiti se autocestom na Istru i Kvarner

1
Ilustracija (foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

ADAC je predstavio rezultate kamo su njemački turisti s automobilima putovali na svoja putovanja za vrijeme Covid turizma.. Kao i prethodnih godina, ADAC je procijenio zahtjeve za rute svojih članova i usporedio ih s prethodnim godinama. Zbog ograničenja uslijed pandemije koronavirusa, ove se godine posebno razmatralo razdoblje putovanja između svibnja i listopada. Ograničenja tijekom tog razdoblja, utjecaja su na ponašanje u putovanju, pa su se mnogi putnici odlučili za odmor u svojoj zemlji, ističu iz ADAC-a. Iako je jedan dio putnika ljetovao u Njemačkoj, podaci predstavljaju odličan rezultat za Hrvatsku koja je  pri samom vrhu, točnije među TOP 3 destinacije.

Njemačka je Njemcima, na prvom mjestu među najpopularnijim destinacijama za odmor s 33,3 posto. Slijedi Italija s 14,9 posto, dok je Hrvatska zabilježila najveći rast i zauzela treće mjesto s 14,3 posto! Među najpopularnijim regijama za odmor prema ADAC-u je Istra! Za kampere, Njemačka je također na prvom mjestu s 35,1 posto. Hrvatska (15,4 posto) je s drugim mjestom pretekla Italiju (14,9 posto) u odnosu na prethodnu godinu. Po prvi puta se i Švicarska plasirala u prvih deset poželjnih kamping destinacija.

U izdanju popularne “kamperske biblije” za 2020. hrvatski kampovi zabilježili su najveći rast kvalitete u Europi, među kojima istarski imaju najveću prosječnu ocjenu 4,1 (najveća je 5).  Najvišu kategoriju ADAC Superplatz za 2020. dobili su Aminess Sirena i Aminess Maravea Camping Resort u Novigradu, Val Saline i FKK-Camping Valalta u Rovinju, Lanterna Premium Camping Resort kraj Tara te Istra Premium Camping Resort u Funtani koji je osvojio i posebnu nagradu za inovacije i razvoj – ADAC Innovation & Progress Award 2020. ADAC je najveći njemački i europski automobilski klub s više od 18 milijuna članova čiji kamping vodič predstavlja najvažniji izvor informacija njemačkim gostima stoga je ovo velika reklama za naš turizam.

U Istru se dolazi suvremenim prometnicama iz čak tri pravca, autocestom od Trsta, autocestom od Ljubljane i autocestom Zagreb-Rijeka pa tunel Učka. Velika žurba Slovenije da svoju autocestu spoji na Istarski Ipsilon će sigurno pomoći još boljoj povezanosti istarskog poluotoka sa europskim prometnim čvorištima. Posebno veseli slovenski napor da čim prije započne izgradnju autoceste po slovenskom Krasu od Kozine do Rijeke, što će pomoći još boljoj povezanosti luke Rijeka sa Europom. 

Europa, ta divna interesna zajednica država na koju smo vezani bez alternative, žuri da Hrvatsku , Istru i Primorje čim bolje poveže. Zato su ukorili Sloveniju jer je neko vrijeme kočila prometno povezivanje naroda Europe. I zato mi iz Istre i Kvarnera moramo koristiti popularni slovenski poklič iz 90-ih, “Europa Zdaj!” (D.D./Istragram)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa