Prodali obiteljski biznis. Sad sade konoplju u Istri i rade beauty proizvode

0
Brat i sestra Veselić (foto: Telegram)
Brat i sestra Veselić (foto: Telegram)

Što je CBD, a što je THC? Kako sad odjednom mogu kupiti nešto od konoplje? Što je uopće konoplja i zašto bi je trebali koristiti? I gdje to sve nabaviti? Sve su to pitanja koja si možemo postaviti u posljednje vrijeme kada svjedočimo svojevrsnom boomu CBD-a u Hrvatskoj, posebno ako nismo upoznati s tematikom. Brat i sestra Veselić odnedavno se bave uzgojem konplje u Istri, imaju svoj brend i specijaliziranu trgovinu u centru Zagreba stoga su upravo oni bili idealni sugovornici od kojih sam pokušala saznati odgovore na sve gore navedeno, piše veronika Švob za Telegram iz kojeg prenosimo dio teksa.

Jurica i Mirta Veselić oduvijek su okruženi obiteljskim biznisom pa su već od malih nogu slušali o poslu i pratili što se oko njih događa. Oboje su studirali ekonomiju u Zagrebu, Mirta je završila ZŠEM, a Jurica je još uz studij radio u obiteljskoj tvrtki koju su nasljedili od pradjeda. Prvo su imali samo mlin za proizvodnju brašna, a 2003. su ušli u vlasničku strukturu te preuzeli jedan lanac malenih kvartovskih trgovina. Do 2019. godine imali su ih više od 70 na području Podravine, a sve su prodali tik prije pandemije koronavirusa i odlučili se baviti uzgojem konoplje. Jurica ima 30 godina i na sebe je uzeo proizvodnju, Mirta ima 26, a bavi se trgovinom i zajedničkim brendom Istta, dok je majka koja je dugo godina bila sutkinja preuzela pravne poslove i financije.

Privatni biznis je u krvi stoga su biznis konopljom dosta brzo postavili na noge. “Stupili smo u kontakt s dobavljačima, potencijalnim klijentima i onima koji su se borili s različitim bolestima. Naš interes je rastao sve više, istraživali smo temu, proučili legislativu u Europi i Americi i konačno odlučili da je pravo vrijeme za takav biznis u Hrvatskoj”, govori mi Jurica i dodaje kako je konoplja i dalje veliki tabu u zemlji, a samim time i veći izazov, piše Telegram.

Objašnjava kako se sve odvijalo dosta brzo, spojili su se s jednim gospodinom koji je zadužen za sadnju, točnije profesionalni poljoprvrednik koji se bavi isključivo uzgojem konoplje i zna apsolutno sve faze. “Dozvolu za proizvodnju smo dobili dosta brzo, bilo je potrebno samo prijaviti se u Ministarstvo poljoprivrede i tamo smo zavedeni točno po česticama i sortama. Sjeme možemo nabavljati samo s europske liste koja je jedina i dozvoljena za našu zemlju, a mi smo svoje nabavili u Italiji. I krenuli u biznis.” Vodili su računa o tome da sjeme bude posve kontrolirane genetike, organskog uzgoja i da nije prskano. Objašnjavaju mi da proces počinje sadnjom u plasteniku i biljka kad naraste 20 centimetara onda se sadi u zemlju. “Sadi se uglavnom u svibnju, a berba je u rujnu ili listopadu, ovisno o vremenskim uvjetima”, govori Mirta za Telegram.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa