Sonde lansirane u svemir iz Pule pale u more kod Brestove

0
Foto: 24sata
Foto: 24sata

Nije Huston već Pula. Upravo iz Pule su u ponedjeljak poslijepodne poslane dvije atmosferske sonde u bliski svemir. Riječ je o projektu Astronomske udruge Vidulini na čelu s Marinom Tumpićem, piše 24sata.

- Cijela priča oko lansiranja automatskih bespilotnih letjelica i istarskog svemirskog programa najvažnija je stvar koja kritično nedostaje našem društvu, a to je ponukati ljude na razmišljanje, potaknuti ih da svoje ideje na neki način gaje i da ih mogu ostvariti ako to žele. Mi u Astronomskom društvu Vidulini kroz istarski svemirski program koji je utemeljen još 2009. godine cijelo vrijeme radimo ovakve ili slične stvari. Razmišljamo, vrtimo ideje u glavi i realiziramo ih - objasnio nam je Tumpić.

Dodao je kako je cilj stvoriti nešto što je drugačije i što nitko ne radi, a to je otići u visinu od 30-40 kilometara. - U šali kažemo kako čovjek na Marsu bez opreme ne može preživjeti  ali prije bi preživio na Marsu nego tamo gdje mi šaljemo ove letjelice. Šaljemo ih u, za čovjeka smrtonosno okružje, u opasno područje a to je bliski svemir na visini od preko 20.000 metara i to je najbliže što se možemo približiti svemiru bez stotina milijuna dolara - tumači za laike Tumpić. Uz njega, na projektu je, rekao je, radilo oko 140 ljudi.

Nedugo nakon lansiranja objavljeno je kako letjelice - traže. Lansiranje je bilo uspješno, ali dosegle su malo veću visinu od predviđene pa su pale u more između Istre i Kvarnera, sjeverno od linije kojom prometuje trajekt Brestova – Porozina, piše 24sata.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

GRAĐEVINSKI/A POSLOVOĐA/TKINJA

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

DIPLOMIRANI/A INŽENJER/KA GRAĐEVINE

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

POLAGAČ/ICA PLOČICA

Do: 30.09.2020.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

ZIDAR/ZIDARICA - TESAR/TESARICA

Do: 01.10.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA