Istarski vinar dobio zlato za teran, a Slovenci mu ispisali kaznu

0
Klaudio Tomaz sa suprugom (foto: Žarko Bašić/PIXSELL)
Klaudio Tomaz sa suprugom (foto: Žarko Bašić/PIXSELL)

Koji je to borac, ali ne samo to, on je i znalac, pa tko god mislio da nije. To je Klaudio Tomaz, mali istarski vinar iz Motovuna koji je prvi digao glas za istarski teran. Da, upravo onaj za koji mu je nedavno na adresu pristiglo zlato Decantera, jedno od najprestižnijih nagrada u vinskom svijetu, piše Jutarnji.

-Isti dan kada je stigla odluka iz Europske unije da se odbija žalba Slovenaca oko spora sa Slovenijom oko terana, dobio sam mail od Decantera da ću dobiti nagradu, ali smo naravno sve to držali u tajnosti dok nisu objavili rezultate ocjenjivanja. Taj sam dan slavio. Em zbog te odluke, em zbog nagrade, em zbog odlične berbe. Otvorila se boteljka terana u to ime, priznaje nam ovaj istarski vinar koji jer na zadnjem ocjenjivanju Decantera uz velike proizvođače vina kao što je porečka Agrolaguna dobio čak dva zlata i jedno srebro. Jedno je zlato pripalo njegovoj Barbarossi, poznatom motovunskom teranu koji nosi ime po njegovom obiteljskom nadimku, dok je drugo zlato išlo njegovoj odležanoj malvaziji Sesto senso. Treći Decanter je srebro za njegov muškat Viktorija koji je nazvao po svojoj unučici koja je rođena 100 dana prije termina prije godinu dana. Jedini je vinar u Hrvatskoj koji se time može pohvaliti, a sva tri vina imaju iznimnu obiteljsku priču, piše Jutarnji.

- Posebno smo ponosi na naš teran jer sve ono što su nam branili sada je dobilo odlične bodove kod Decantera. Morate znati da samo bod više je platinasto priznanje, a to je top priznanje za jedno vino. Naravno da nas tako nešto posebno veseli jer je teran dio naše obiteljske povijesti. Taj teran su proizvodili moj nono Piero, koji je dobio još za vrijeme Italije potvrdu da se može baviti vinarstvom, a to je nastavio i moj otac Bruno, pa ja i na kraju moj sin Antonio. S ponosom ću to vino predstavljati diljem svijeta, ali u Sloveniji. No, moram vam reći da nisam ljut na Slovence zbog cijele ove situacije. Sve je to kriva politika, a ne vinari. Kada sam dobio zlato za teran, dobio sam jako puno čestitki baš od slovenskih vinara. Drago mi je da je ova priča gotova jer iskreno, ne mogu zamisliti da istarski teran ne mogu predstavljati kao takvog. On je jednostavno dio našeg identiteta, priča nam ovaj skroman vinar koji se našao na braniku ove vrste crnog vina po kojemu je Istra od pamtivijeka poznata. Naime, upravo je Tomaz onaj vinar koji je išao praktički "na barikade" i usprotivio se toj politici i birokratskoj dokumentaciji koja je mogla zapriječiti istarskim vinarima da ikada mogu svoje vino prodavati pod tom etiketom. Sve je počelo na sajmu vina u Mariboru kada je Tomaza prijavio jedan slovenski vinar da toči teran, a ne bi smio. I tada se na njegovom štandu ukazala inspektorica koja mu je htjela ispisati kaznu, piše Jutarnji.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

DIPLOMIRANI/A INŽENJER/KA GRAĐEVINE

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A GRAĐEVINSKI/A RADNIK/CA

Do: 30.09.2020.

PLOMIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A RADNIK/ICA U GRAĐEVINARSTVU

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

MEDICINSKA SESTRA/MEDICINSKI TEHNIČAR

Do: 10.10.2020.

UMAG-UMAGO, ISTARSKA ŽUPANIJA