Upriličen prijem za japansku veleposlanicu

0

U muzejsko - galerijskom prostoru Sveta Srca, u Puli otvara se izložba „Ningyo - Umjetnost i ljepota japanskih lutaka“, a svečanosti otvaranja prethodio je nastupni posjet japanske veleposlanice u Republici Hrvatskoj Nj.E. gđe. Misako Kaji Istarskoj županiji i prijem obnašatelja dužnosti župana Fabrizija Radina i zamjenice gradonačelnika Pule Elene Puh Belci. 

Zaželjevši gošći dobrodošlicu, župan Radin je istaknuo kako Istru i Japan vežu plodonosni i prijateljski odnosi, posebno s gradom Hekinanom, koji je pobratimljen s Pulom, a na pulskom Sveučilištu postoji i preddiplomski studij Japanski jezik i kultura. Osvrnuo se i na pandemiju COVID-19 te činjenicu da Istra bilježi dobre rezultate po pitanju broja zaraženih, te je jedna od rijetkih regija u Europi koja je trenutno u tzv. „zelenoj zoni“.  „Svjedoci smo kako je danas svijet zatvoren i bori se protiv koronavirusa i upravo je u tim, izvanrednim okolnostima, vaša inicijativa o izložbi potvrda da kultura spaja ljude i nacije te nadilazi sve granice. Svi se nadamo da će se situacija poboljšati iduće godine, da će se svijet ponovno zbližiti, a Japan imati priliku biti domaćinom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara“, poručio je župan Radin. 

Kako je naglasila zamjenica Puh Belci, gradovi Pula i Hekinan potpisali su Povelju o bratimljenu 2006. godine, nakon čega je uslijedio niz aktivnosti s ciljem njihovog zbližavanja, velikoj udaljenosti unatoč. Posebno ju je dojmio koncert dueta, viole i shakuhachija, tradicionalne japanske flaute od bambusa, koji je održan 2014. godine u Istarskom narodnom kazalištu. Zamjenica je spomenula i akciju solidarnosti „Japan u srcu“, koja je organizirana u Areni 2011. godine, u znak suosjećanja i podrške žrtvama katastrofe u Japanu.

Veleposlanica Kaj zahvalila se na lijepim riječima i gostoprimstvu, te je uručila pismo gradonačelnika Hekinana za gradonačelnika Pule Borisa Miletića u kojem ga obavještava da se u Hekinanu održava izložba o četiri grada pobratima, među kojima je i Pula. Veleposlanica je kazala da joj je ovo drugi posjet Puli, a prethodio mu je onaj povodom održavanja Ciklusa Japanskog filma u Kinu Valli, prošle godine. Ciklus japanske kinematografije bit će ponovno organiziran idućeg mjeseca, a što se, pak, izložbe lutaka tiče, Nj. E. gđa. Kaj je rekla da je Hrvatska prva zemlja u kojoj će biti postavljena. Izložbu se već moglo pogledati u Vukovaru, a od danas pa sve do kraja mjeseca bit će otvorena u Puli.

„U Hrvatskoj sam tek godinu i pol i jako mi je lijepo, a što se Istre tiče, osim Pule, posjetila sam i Motovun i Poreč. U Hrvatskoj trenutno živi 150 Japanaca, među kojima je i jedan profesor tu u Puli, a u vašu zemlju godišnje dolazi 150 tisuća japanskih turista i Istra je najpopularnija destinacija“, poručila je veleposlanica. Izložbu „NINGYO - Umjetnost i ljepota japanskih lutaka“ organiziraju Veleposlanstvo Japana, Japanska fondacija i Arheološki muzej Istre.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa