'Mnogi me pitaju za talijansku minu koja je imala četiri pištolja'

0
Sergio Gobbo i novigradska profesorica povijesti Dolores Mihelić Malbašić (foto: Hello Istria)
Sergio Gobbo i novigradska profesorica povijesti Dolores Mihelić Malbašić (foto: Hello Istria)

Sergio Gobbo, ugledni fotograf i dizajner rodom iz Izole koji već niz godina u srcu malog ribarskog Novigrada vodi zanimljivu zbirku pod nazivom Gallerion, a posvećena je pomorskoj i vojnoj povijesti Jadrana, piše Hello Istria.

U njegovom novigradskom „muzeju“ nalazi se i najveća zbirka podvodnih mina na Jadranu. – Sve su one nađene u Istri, a najveći broj njih baš između Novigrada i Umaga. Toliko je ta povijest prisutna na ovom kraju. Mnogi me pitaju za jednu talijansku minu iz prvog svjetskog rata koja je imala četiri pištolja. Imamo i dio torpeda koji nam je poklonio jedan pokojni ribar iz Pule, priča u zanosu vlasnik vrijedne zbirke Gallerion.

Ovdje ćete uz mine zbilja naći svašta, a Gobbo će vam ispričati priču o svakom predmetu. Tu ima podvodnih mina, ima starog oružja, kirurških predmeta, igračaka, maketa austrougarskih brodova koji su bili stacionirani u Puli. Ima i osobnih predmeta samih mornara, njihovi dokumenti i fotografije, pisma. I to svih narodnosti. Svih onih koji su služili tadašnju vojsku i bili u Istri. Zbirka je podijeljena na dva kata. U prizemlju se nalaze svi predmeti vezani za austrougarsku mornaricu od Viške bitke pa sve do kraja Velikog rata. Kat zbirke posvećen je modernijoj vojnoj i pomorskoj povijesti, donosi Hello Istria.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa