Projekt DIVA pobudio veliku pažnju građana

0
Kooridnator projekta Bruno Kostelić i voditeljica Ljiljana Dravec
Kooridnator projekta Bruno Kostelić i voditeljica Ljiljana Dravec

Istarska županija provodi projekt „DIVA - Sanacija divljih odlagališta i podizanje svijesti o njihovoj štetnosti“, koji je pobudio velik interes javnosti te je od provođenja velike medijske kampanje Upravni odjel za održivi razvoj Istarske županije zaprimio 40-ak prijava ilegalnih odlagališta otpada u Istri.

O cilju projekta i njegovu tijeku razgovarali smo 25. siječnja s voditeljicom projekta i voditeljicom Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša Istarske županije, Ljiljanom Dravec.

*Riječ – dvije o projektu DIVA

Projekt „DIVA - Sanacija divljih odlagališta i podizanje svijesti o njihovoj štetnosti“ provodi se u sklopu Operativnog programa EU IPA Slovenija - Hrvatska 2007. - 2013. Problem ilegalnog odlaganja otpada u prirodi zajednički je za područje Republike Slovenije i Republike Hrvatske, a nadležnost u rješavanju problema je u obje države uglavnom svedena na lokalnu i regionalnu razinu.

Zbog toga je i sastavljena struktura projektnih partnera koju čini Općina Kopar sa slovenske strane i ima ulogu vodećeg partnera, dok su s hrvatske strane, pored Istarske županije, još kao partneri gradovi Umag, Pula i Buzet. Hrvatski partneri su ovim projektom odlučili riješiti, ili u najmanju ruku započeti sustavno rješavanje problema ilegalnog odlaganja otpada na svom području.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 644.270,89 eura od čega Istarska županija kao partner u projektu koristi 113.592,48 eura. Po završetku provedenih aktivnosti Istarska županija od EU očekuje povrat u iznosu od 96.553,61 eura što iznosi 85 posto od utrošenog iznosa.

Istarska županija je svoje glavne aktivnosti projekta usmjerila na osmišljavanje i provedbu zajedničkog pristupa javnosti o problemu ilegalnog odlaganja otpada, koristeći sve medijske forme i oblike komuniciranja te u izradu WebGIS aplikacije ilegalnih odlagališta u Istri Čime će se provesti ujedno revizija postojećeg popisa i plana sanacije 266 lokacija ilegalnih odlagališta u Istarskoj županiji. Projekt se provodi od 1. travnja 2011. do 31. ožujka 2013. godine.

Ilegalno odlagalište otpada u Balama (2005. godine)
Ilegalno odlagalište otpada u Balama (2005. godine)

*Što znači ovaj projekt za ekologiju u Istri?

S projektom DIVA želi se postići viša razina osviještenosti svih dobnih skupina kako bi se učinkovito smanjio broj ilegalnih odlagališta, a samim time i njihova štetnost na okoliš i zdravlje ljudi. Osim što će se podignuti razina kakvoće sastavnica okoliša, koju će građani najprije prepoznati po kvaliteti krajobraza, zasigurno će se smanjiti i financijska davanja koja jedinice lokalne i regionalne samouprave troše za sanacije. Rezultati projekta doprinijeti će ujedno i bržoj realizaciji odredbi nacionalnog i europskog zakonodavstva u domeni gospodarenja otpadom.

*Projekt prati velika medijska kampanja. Koji je njezin cilj?

Medijska kampanja usmjerena je na podizanje osviještenosti stanovništva o negativnim utjecajima divljih odlagališta na kvalitetu njihovog životnog prostora, pri čemu se osim na činjenicu vizualnog ugroza, javnost mora educirati o štetnom utjecaju divljih odlagališta na zdravstvenu ispravnost pitkih voda i mogućnost prijenosa raznih bolesti.

Također je jedan od ciljeva kampanje potaknuti građane da putem webGIS aplikacije, koja je javno dostupna, daju svoj doprinos u reviziji i u definiranju trenutnog stvarnog stanja jer on predstavlja jedan dinamičan proces (nastajanja i sanacije ilegalnih odlagališta) čime će se upravljačkim strukturama omogućiti kvalitetnije upravljanje prostorom. WebGIS aplikacija dostupna je na web stranicama: http://projekt.diva-istra.eu

Ilegalno odlagalište otpada u Motovunu (2004.)
Ilegalno odlagalište otpada u Motovunu (2004.)

*Kakve su za sad reakcije građana na DIVA-u? Jeste li zadovoljni tijekom tj. do sad polučenim rezultatima?

WebGIS aplikacija baze ilegalnih odlagališta je prvi puta javno objavljena i predstavljena široj javnosti  10. siječnja 2013. i pobudila je veliku pažnju građana, a očekujemo da ćemo kroz intenzivan rad do kraja projekta, posebno s građanima i upravljačkom strukturom partnera u projektu, polučiti još bolje rezultate.

S ciljem da se aktivnosti iz projekta nastave provoditi i nakon ožujka 2013. godine, kada projekt završava, već danas je upriličeno javno potpisivanje „Sporazuma o obvezama i načinu korištenja webGIS aplikacije i službene baze podataka o ilegalnim odlagalištima na području Istarske županije“ sa gradovima partnerima kojim se obvezujemo svi zajedno da u narednom periodu od dvije godine unapređujemo sustav i istoga približavamo sve većem broju korisnika. Nakon testnog razdoblja cilj nam je da se u korištenje Baze uključe i sve jedinice lokalne samouprave na području Istarske županije čime će ista postati dobar alat u praćenu, zaštiti i unapređenju kakvoće okoliša.

*Prijavljuju li građani ilegalna odlagališta? Koliko ih je trenutno u Istri?

Do sada, u ovom veoma kratkom vremenskom razdoblju, ovaj Upravni odjel je zaprimio 40-ak prijava o lokacijama ilegalnih odlagališta, koje su u postupku verifikacije što govori da su građani itekako zainteresirani da unaprijede svoj neposredni okoliš.

*Kakve rezultate očekujete do kraja provedbe projekta?

Do kraja provedbe projekta očekujemo jaču suradnju s gradovima partnerima u cilju verifikacije prijavljenih lokacija ilegalnih odlagališta od strane građana, kao i potpunu edukaciju djelatnika o korištenju projektom proizvedenih aplikacija. Osim toga, kao što sam već navela, cilj nam je da do kraja projekta osiguramo uvjete da se aktivnosti projekta nastave te da se alat aplikacije kao i suradnja građana, u postupku prijavljivanja „šporkulja“, s upravnim tijelima koristi u svakodnevnom radu nadležnih upravnih tijela  u cilju zaštite i unapređenja kvalitete okoliša. (Paola Albertini)

U tijeku je velika medijska kampanja
U tijeku je velika medijska kampanja

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

NOĆNI/A RECEPCIONAR/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA