Poreč treću godinu zaredom finalist u izboru za 'Najbolji grad'

0

Poreč je i ove godine, treću godinu za redom, finalist u svim kategorijama u izboru za najbolje gradove po kvaliteti života u Hrvatskoj, natjecanju koji zajednički provode Jutarnji list, portal Gradonačelnik.hr i agencija Ipsos, čija će završnica kulminirati proglašenjem pobjednika krajem listopada.

Poreč je jedan od finalista u kategorijama gospodarstvo, obrazovanje i mladi i kvaliteta života u kategoriji srednjih gradova, odnosno od deset do 35 tisuća stanovnika iz cijele Hrvatske.

Podsjetimo, Poreč je dvije godine za redom, 2018. i 2019. na istom izboru osvojio najprestižniju nagradu – onu za grad s najboljom kvalitetom života u svojoj kategoriji srednjih gradova, za koju se natječe i ove godine.

O obimu istraživanja i vrednovanja podataka o gradovima u ovom istraživanju, zorno svjedoči podatak da je u, najprestižnijoj, kategoriji najboljih gradova po kvaliteti života u pripadajući izračun uključeno čak 26 kriterija. Oni su, među ostalim, prosječni dohodak po stanovniku, udio izdvajanja za zaštitu okoliša u proračunu, udio izdvajanja za subvencioniranje cijene prijevoza u proračunu i indeks starenje stanovništva. – Za svaki od pokazatelja izračunat je indeks prema metodologiji koja je detaljno objašnjena u Uredbi o indeksu razvijenosti Vlade RH – ističu autori istraživanja s portala Gradonačelnik.hr.

Iako se ovogodišnji izbor najboljih gradova u ekonomskoj kategoriji događa u uvjetima narušenih gospodarskih prilika zbog utjecaja koronavirusa i višemjesečnog ‘lockdowna’, kao i posljedica potresa u Zagrebu i okolici, taj će se izbor temeljiti, kako navodi portal Gradonačelnik.hr, na podacima poslovanja i ukupnih ekonomskih pokazatelja gradova od 2017. do 2019. Ocjenjivački žiri u izračun za najbolji grad prema ekonomskim kriterijima uvrstio je, među ostalim, prosječne izvorne prihode po stanovniku, prosječan broj nezaposlenih per capita, indeks nezaduženosti grada, broj obrtnika na 1000 stanovnika i udio izdvajanja za bruto plaće po zaposlenom u gradskom proračunu.

Izdvajanje gradova za obrazovanje, mlade i socijalnu politiku, prosječna izdvajanja za stipendije i školarine po stanovniku, broj djece po odgajatelju u vrtiću i porodiljne naknade po novorođenom, neki su do kriterija koji ulaze u ocjenu gradova za izbor najboljih u kategoriji obrazovanje, demografija, mladi i socijalna politika.

Ideja je, ističu organizatori, analizom, ocjenjivanjem, nominacijama i konačnim proglašenjem najboljih gradova izložiti najširoj javnosti najbolja rješenja naših gradova u osiguravanju kvalitete života dostojne suvremenih europskih i svjetskih standarda, poticanju razvoja gospodarstva, poboljšanju uvjeta obrazovanja i demografskog razvoja te povlačenju novca iz EU fondova. Izborom najboljih gradova želi se također potaknuti međusobno natjecanje gradskih uprava u primjeni najboljih komunalnih i razvojnih rješenja, a građanima pružiti cjelovit pregled što im se sve može pružiti za novac koji uplaćuju u lokalni i državni proračun, navodi portal.

Nagrade će biti dodijeljene u kategorijama Kvaliteta života, Gospodarstvo, Obrazovanje i demografska politika, te povlačenje novca iz EU fondova. U konkurenciji najboljeg grada u povlačenju novca iz EU fondova biti dodijeljena samo jedna nagrada bez obzira na veličinu grada.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

ELEKTRIČAR/KA

Do: 30.09.2020.

PLOMIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

OSOBNI/A ASISTENT/ICA

Do: 30.09.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

MONTER/KA SUHE GRADNJE (KNAUF)

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A RADNIK/ICA U GRAĐEVINARSTVU

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA