zahtjev sindikata

'Za očuvanje stalnih radnih mjesta najamna radna snaga mora otići'

0
Foto: Istragram
Foto: Istragram

U pogonima Cimos Kopar su održani prvi razgovori uprave i predstavnika radnika i sindikata o programu zbrinjavanja tehnološkog viška. Stav radničkog vijeća je da je program osmišljen za cijelu tvrtku i da ga takvog treba promatrati i tumačiti, dok poslodavac inzistira na zatvaranju tvornice u Mariboru! Stoga će radničko vijeće pokrenuti arbitražni postupak. Trenutno se na popisu tehnoloških viškova nalazi oko 200 ljudi, s tim da su neki radnici preraspoređeni, a neki pokušavaju ugovoriti posao na drugom mjestu,pa bi na kraju 150 radnika bilo u evidenciji kao stvarni tehnološki višak, objasnio je Aleš Hoge, predstavnik radničkog vijeća, nakon današnjeg sastanka u Kopru. Aleš je Predsjednik Sindikata metalne i elektroindustrije Slovenije (Skei) za kraško-notranjsku regiju.

Težište pregovarača je da je u ovom trenutku teško govoriti o samom programu tehnološkog viška, jer pitanje kriterija još nije pokrenuto.  No, stavovi se razlikuju od uprave jer smatraju da bi se pitanje tehnološkog viška trebalo rješavati na razini cijelog Cimosa i da bi, osim Maribora, trebalo uključiti i pogone u Vuzenici i Senožeču, gdje posla ima. Sljedeći će se sastanak održati sljedeći tjedan, a radničko vijeće u svakom će slučaju pokrenuti arbitražni postupak, jer si ne mogu priuštiti propuštanje zakonskih rokova. Danas su u Kopru sindikati predstavili svoje zahtjeve, poput plaćanja godišnjih odmora i prekovremenih sati, kao i veće otpremnine.

Što se tiče viška radnika, očekuju da će poslodavac provjeriti mogućnosti preraspodjele radnika u cijeloj tvrtki. Tako pogon u Senožeču ima puno posla, i dosta privremene najamne radne snage, pa sindikat zahtijeva da najamna radna snaga mora najprije otići i da se ugovori na određeno ne produljuju, a sve u cilju što većeg očuvanja stalnih radnih mjesta. Sindikalisti smatraju da bi postupak trebalo završiti što prije, inače se boji da će stvar eskalirati. (A.P./Istragram)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa