pozitivna demografska kretanja

U Poreču 50 djece više u vrtićima, broj osnovnoškolaca prešao 1300

0

Brojni se epiteti već godinama vežu uz Poreč, ali brojke predstavljaju pravu sliku – od 2011. godine broj stanovnika ovog grada porastao je za 18%. Prema podacima nadležnog gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti, ove godine Poreč ima čak 182 prvašića što ga, s obzirom na broj stanovnika, čini gradom s najviše upisanih prvašića u Istri. To je ujedno i najveći broj prvašića u proteklih pet godina, dok je ukupan broj osnovnoškolaca u tri porečke osnovne škole prešao brojku od 1300. S druge strane, u razdoblju od samo godine dana, u porečke je vrtiće upisano 50 djece više, pa danas predškolske ustanove polazi više od 700 djece.

Upravo je veliki porast broja stanovnika promijenio prioritete Grada Poreča pa se najviše ulaže u izgradnju škola i vrtića, u što je u dvije godine uloženo 100 milijuna kuna proračunskog novca. Iako su ove godine, zbog krize uzrokovane epidemijom koronavirusa, prihodi značajno pali, Grad Poreč nastavit će s ulaganjima u najmlađe. Nakon otvorenja područne škole u Žbandaju te izgradnje osnovne škole Finida, Poreč je ostvario dugoočekivani san – više od ukupno 1300 porečkih osnovnoškolaca nastavu pohađa u jednoj, jutarnjoj smjeni. Time je djeci osigurano dovoljno vremena za druženje s obitelji i popodnevne slobodne aktivnosti, za čiju je organizaciju zaduženo više od 200 različitih udruga i više od 50 sportskih klubova, a svima je za korištenje dostupno čak šest javnih sportskih dvorana. U Poreču djeluje i iznimno uspješna i nagrađivana Umjetnička škola Poreč koja je nove prostore dobila 2014. godine i danas se tu školuje tristotinjak učenika.

U protekle dvije godine dovršene su nove jaslice u Velom Maju te vrtić i jaslice u Dračevcu, za što su dobivena i bespovratna sredstva Ministarstva poljoprivrede. Kako bi se udovoljilo potrebama i stalnom povećanju broja upisane djece, proteklog je tjedna počela izgradnja vrtića u Žbandaju za ukupno 64 djece, odnosno, dvije jasličke i dvije vrtićke skupine – projekt vrijedan ukupno 5,1 milijuna kuna + PDV.

Poreč će i u budućnosti nastaviti sa svojom politikom čiji je glavni cilj pomoć i podrška svim generacijama građana – od rođenja do duboke starosti.  Poreč, osim što je najrazvijeniji grad u Istri, ujedno je i među najrazvijenijima u Hrvatskoj. A zadatak Grada je da osigura kvalitetne uvjete života za sve i stalno ulaže u razvitak grada. Danas, kad su pozitivna demografska kretanja rijetkost, Poreč  godinama bilježi pozitivna demografska kretanja te se ističe kao poželjno mjesto za život.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa