anketa

Kako poznati Istrani komentiraju verbalne ispade Zorana Milanovića

0
Zoran Milanović (foto: Robert Anić/PIXSELL)
Zoran Milanović (foto: Robert Anić/PIXSELL)

Nekolicinu sugovornika pitali smo da nam komentiraju način i stil komunikacije predsjednika Zorana Milanovića. Pitali smo ih i je li on drugačiji od vremena kada je bio premijer, te jesu li usporedbe s Trumpom pretjerane?

Europarlamentarac Valter Flego: „Svaka javna osoba, visoki dužnosnik odnosno političar u bilo kojem trenutku mora voditi računa o dostatnoj razini komunikacije. To nije odraz samo političke, već i osobne ljudske zrelosti. Jasno da od predsjednika koji je u svom inauguracijskom govoru građanima jamčio ravnopravnost nitko nije očekivao ovakav diskurs, već zdravu političku komunikaciju. Protivim se svakoj vrsti komunikacije koja uključuje nepoštovanje, vrijeđanje, omalovažavanje, patroniziranje ili degradiranje bilo kojeg ljudskog bića - to jednostavno nema opravdanja. Vjerujem u snagu argumenata i uljudnog postupanja. Neovisno o stupnju razilaženja u mišljenjima, u svakoj civiliziranoj raspravi svi se sudionici moraju osjećati sigurno i ugodno“.

Bivši saborski zastupnik i ministar Ivan Herak: „Usuđujem se reći da Zorana Milanovića poznajem dosta dobro. Za vrijeme lokalnih izbora 2013. godine, dok je nezavisna lista Damira Kajina u koaliciji sa SDP-om  pokušala osvojiti vlast u županiji, zajedno s Kajinom u 5-6 navrata imali smo s njim kvalitetne razgovore. Ostavio je na mene utisak vrlo inteligentne, otvorene i korektne osobe.

Pratim njegove nastupe, i ovako na prvu mogu reći, barem je moj dojam takav, da to više nije ista osoba. Jednostavno mi je neprepoznatljiv. Ulazi u sukobe s premijerom oko toga je li premijer trebao ili nije trebao znati za istragu oko Janafa, na koji način praktički ruši temeljnu karijatidu sustava, trodiobu između zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. Isto tako nepotrebno ulazi u polemike s oporbenim saborskim zastupnicima, zapravo praktički sa svim i svakim, dezavuirajući na taj način funkciju Predsjednika Republike. Doveo se je čak u situaciju da ga 'napucavaju' pojedini istaknuti članovi SDP-a koji su do jučer bili sretni da s njime mogu napraviti 'selfie'. No, moram isto tako spomenuti da podržavam neke njegove stavove, poput primjerice onih vezanih uz povijesnu ulogu i važnost dr Franje Tuđmana u stvaranju hrvatske države.

Apsolutno mi je nemoguće proniknuti u motive takvog ponašanja, obzirom da je voljom građana, nakon što je prokazan glavnim krivcem za poraz SDP-a na parlamentarnim izborima 2016. godine, u 2020. godini izabran za predsjednika države, na koji način je ostvario potpunu političku rehabilitaciju. Drugim riječima, nema nikakvog razloga da bude nezadovoljan ili frustriran. Pored toga, čvrstog sam uvjerenja da mu funkcija predsjednika države, poglavito kada je u pitanju ritam rada i obaveza koju spomenuta sinekura nameće, puno više odgovara od premijerske. Moj je zapravo dojam da funkciju predsjednika države doživljava kao neku vrstu 'utješne nagrade' odnosno da još uvijek u sebi nije prelomio činjenicu da više nije predsjednik Vlade, na što me navodi Milanovićevo  učestalo verbalno osvrtanje na razdoblje i okolnosti dok je on bio Premijer. A usporedbu Milanovića i Trumpa koju povlače pojedini hrvatski političari smatram neumjesnom. Njih dvoje nemaju ništa zajedničko“.

Glazbenik Alen Vitasović: „Ne bi komentirao Milanovića. Moj komentar je da je 99 posto političara niškoristi, zlo, lopovi, pohlepni, bezosjećajno smeće... Većina u politici su osobe koje nisu sposobne za ništa drugo raditi“.

Saborski zastupnik Tulio Demetlika rekao nam je službeni stav IDS-a: „Smatramo da što je funkcija viša to bi komunikacija trebala biti adekvatnija. Način i stil komunikacije predsjednika RH u posljednjim danima nije primjeren. Polemike se vode argumentima, a ne tko će koga više 'poklopiti'.  Mišljenja smo da je rasprava kojoj cijelo hrvatsko društvo već danima svjedoči otišla predaleko. Iz tog razloga, nismo, niti nemamo namjeru uključiti se u takvu raspravu.

Pozivamo ponovno sve aktere u političkoj areni, posebice one koji su na čelu važnih institucija, da se suzdrže od agresije i vrijeđanja u javnom prostoru te da umjesto toga počnu aktivno promicati kulturu nenasilja, uvažavanja kritika i tolerancije“.

Daniel Mohorović, gradski vijećnik SDP-a: „Na predsjednikov komunikacijski stil pokušavam gledati objektivno, kao profesor komunikacijsko-prezentacijskih vještina, a naravno da sam, kao poznanik i podržavatelj Zorana Milanovića i subjektivan.

Najprije objektivni (ili pokušaj) pogled. Moja je teza da je Milanović krležijanac. Podsjećam da je na sučeljavanju na HTV-u Milanović među četiri čovjeka, presudna za Hrvatsku u dvadesetom stoljeću, uz Stipicu Radića, Tita i Tuđmana svrstao i jednog pisca - Krležu, velikog demitologizatora, koji je uporno raskrinkavao jugoslavenske odnosno hrvatske mitove.

Ako je cilj predsjednikovih poruka u posljednjim tjednima bilo upozoriti na nefunkcioniranje sustava mislim da prekomjerno verbalno bombardiranje remeti ostvarenje tog cilja. Predsjednik bi trebao dozirati javne nastupe inače vrijednost njegovih riječi devalvira.

Predsjednik je dobio izbore nudeći, onima koji su glasali za njega objeručke ili sa začepljenim nosom, koji su ga podržavali od početka ili kad su osjetili miris pobjede, vlastiti karakter, na pladnju. Govori ono što misli bez razmišljanja o rejtingu ili izborima. Nema potrebu da se svima svidi. Mislim da usporedba sa Trumpom koji je dobio jedne (a možda će i ove) izbore na mržnji i strahu nikako ne stoji“.

Urednik i tv voditelj Adriano Šćulac: „Predsjednik Zoran Milanović je upravo ono što je bio i kao premijer. Iskren, direktan i političar s karakterom, što mu je i bio slogan u izbornoj kampanji. Govori istinu i ono što bi svakom građaninu trebalo biti jasno. Slučajna smo i korumpirana država s institucijama kojima upravlja politika. Njegov stil izražavanja je meni osobno ok,jer što su Rada Borić, Dalija Orešković i Mirjana Puljak, nego 'narikače'. Tražiti radi njegovih izgovorenih riječi opoziv i ako je od njih, mnogo je. Umjesto da se bave korupcijom, pljačkama i stvarnim problemima u ovoj državi, one se uhvatile predsjednika. Zabranile bi mu govore i obraćanja, pitam se što je sljedeće od tih 'političarki'… možda građanima redukcija kisika? Naravno da su usporedbe Milanovića s Trumpom pretjerane“.

Eleonora Matković, suvlasnica portala Istarski.hr: „Način na koji iznosi svoja mišljenja ponekad nije primjeren, ali moram priznati da sam se složila s većinom što je u posljednje vrijeme izrekao. Slažem se da je performans Dalije Orešković i Mirjane Puljak bio na razini Ivana Pernara, slažem se s njim da  Gong više nema nikakav kredibilitet niti ikoga predstavlja i da je Mike Pompeo u Hrvatsku došao najviše radi toga da bi nam 'uvalio avione'. Iako, naravno, jedan predsjednik države to ne smije reći tim riječima“.

Književnica i aktivistica Aleksandra Mandić: „U vrijeme kada je Dalija Orešković raznim epitetima krasila bivšu nam predsjednicu, takav način komunikacije bio je sasvim uredu, jedna desničarka poput Kolinde ili 'NATO-v potrčko. kako ju ja nazivam, npr. kada je jedan njemački list bivšu predsjednicu nazvao 'žvaljavicom,, nije izazvao nikakvu feminističku reakciju. Kao feministica smatram da svi trebaju biti tretirani jednako. Kada jedna Margaret Thatcher na isti način u puno brutalnijoj varijanti glupe političare tretira na verbalno puno brutalniji način, hrvatskih medija nema nigdje, ipak to je svjetska politička scena o kojoj bi oni koji se bave tom brašnom itekako štošta trebali znati, no očito ih lonac u kojem se i nama kuha uopće ne interesira. No, kada jedna Dalija Orešković postane meta ljutog predsjednika RH, kojeg je naljutila svojom gluposti, tada nastaje medijska hajka u kojoj naši vrli političari zaboravljaju koja je njihova funkcija, i tada kreće kokošinjac. Umjesto da su neki primjer narodu u čije bi ime trebali govoriti i čije bi interese trebali zastupati, umjesto da zadrže barem profesionalni nivo, oni se prepucavaju na razini djece u 3. razreda osnovne škole. Ima li ova država institucije? Umjesto da se prepucavaju posao im je pisati dopise, zahtijevati odgovore, bavite se politikom i općim dobrom, a ne jedni drugima.

Usporediti Trumpa i Milanovića je smiješno, da ne bi bilo tragično. A 'gospodi' koja su krenula s takvom žutom štapom, poručila bi da ima štošta što se predsjedniku Milanoviću ima za zamjeriti iz prošlog visokopolitičkog mandata, pa neka iskoriste 'poziciju moći' koju imaju da se stvari počnu mijenjati na opće dobro i u korist naroda. No da li je ovo nekakva dimna zavjesa iza koje će se otkriti neki novi cirkus hrvatske politike? Živi bili pa vidjeli“.

Macan: Njegovo ponašanje je dosta trumpovsko i to jednostavno mora stati

Krešimir Macan, stručnjak za politički marketing: "Iako predsjednik Zoran Milanović ne dijeli ijednu vrijednost s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, njegovo ponašanje je dosta trumpovsko. Bar u dijelu u kojem se tiče medija. Ima položaj, ima Facebook, ne Twitter poput Trumpa, i izravno komunicira s medijima. Njima je to sadržaj koji se klika i čita i naravno da ga prenose. I onda imamo začarani krug izjava, reakcija na izjave i ponovnih odgovora, novih izjava.

To jednostavno mora stati. Ovu bitku predsjednik Milanović ne može dobiti na ovaj način, sam protiv svih i na ovaj način i bolje mu je da malo zastane. Kako bi se mediji počeli baviti važnijim temama od toga sto predsjednik misli o nekome ili pak sto drugi misle o predsjedniku. Odavno znamo da u sukobu percepcije i činjenica prve stradaju činjenice i da u jednom trenutku fakat vise nije bitno sto se govori, nego tko i kako. Ta je granica odavno prijeđena u ovom slučaju i zato je najbolje sve zaboraviti.

Ako predsjednik Milanović može prihvatiti da njegova nužno ne mora biti zadnja i da ne mora biti uvijek u pravu. Iako, mora mu se priznati, stilski i metaforično ima bogat izričaj, što je potvrda njegove načitanosti i obrazovanja. No, sto ćete kad nakon njegovih izjava ljudi moraju guglati da bi uopće saznali sto pojedina riječ znači. To nije kompliment za publiku, ali je morate prihvatiti takvu kakva jest".

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa