Proizveli istarski pjenušac od terana po metodi iz 16. stoljeća

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Ovo je najrustikalniji pjenušac. U njemu je apsolutno sve prirodno - pohvalio se Luciano Visintin, vlasnik vinarije Veralda, točeći nam prve kapi iz boce koju je ručno degoržirao. S velikom smo znatiželjom prvi put u životu probali Pét-nat od sorte teran. Oduševljeni izgledom, jer ovo je pjenušavo vino predivne ružičaste boje, a potpuno mutno (takvo će i ostati dokle god je u boci), s gustom bogatom pjenom, poput šlaga na vrhu čaše. Zamolili smo Luciana Visintina da nam objasni što to zapravo pijemo, piše Jutarnji.

"Pét-Nat metoda poznata je kao najstarija inačica pjenušavih vina, a koristila se još u 16. stoljeću na jugu Francuske. Pét-nat je skraćenica francuske fraze pétillant naturel, što u prijevodu znači prirodna pjenušavost. Šampanjci, odnosno pjenušci prolaze dvije fermentacije, dok se ovaj radi drevnom metodom (methode acestrale) pa se vino tijekom prve fermentacije prebacuje u boce u kojima dalje fermentirata stvarajući bare, odnosno pritisak i mjehuriće koji pak stvaraju ovu divnu pjenu. To je vrlo škakljiva metoda i lako se možeš zeznuti", nastavio je Luciano.

"Naime, stalno se mora mjeriti količina šećera. Ona ne smije biti više od 30 grama, jer zna se da 4 grama šećera u litri vina proizvodi 1 bar, a u boci ne smije biti više od 6 bara, inače bi eksplodirala. Također, u vinu ne smije biti manje od 24 grama šećera po litri, jer ono neće fermentirati. A, znate li kad je nama šećer bio u idealnoj količini? U nedjelju, 13. rujna u 19 sati. Nikad to i moja obitelj nećemo zaboraviti. Digli smo uzbunu, pokrenuli stroj i što brže krenuli puniti boce na koje se, kako to mora biti, stavlja krunski čep. Napunili smo ih 1500 i to je to", oduševljeno je priču dovršio Luciano Visintin za Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa