Grbin novi šef SDP-a: ‘Nikakva sječa glava ne pada mi na pamet‘

0
Peđa Grbin (foto: Jutarnji list)
Peđa Grbin (foto: Jutarnji list)

Kojim će smjerom od idućeg tjedna ići SDP, što mogu očekivati pristaše bivšeg predsjednika Davora Bernardića, koje će biti nove politike najveće oporbene stranke i što su prvi potezi, pitao je Jutarnji list novog predsjednika SDP-a Peđu Grbina odmah nakon proglašenja njegove uvjerljive pobjede nad protukandidatom Željkom Kolarom.

* Što SDP-ovci sada trebaju očekivati? Smjene i sječe kojih se neki plaše ili nešto drugo?

 - Prije svega trebaju očekivati dijalog, dvosmjernu komunikaciju koja je zamrla u SDP-u. Kada se konzultiram sa suradnicima, napravit ćemo plan kako da zajedno konsolidiramo stranku, vratimo povjerenje birača i ponovno postanemo pobjednička stranka. Nikakva sječa glava ne pada mi na pamet.

* Tko će biti glavni tajnik stranke?

 - Dozvolite da osobu za koju smatram da će najbolje raditi taj nimalo lak i odgovoran posao prvo predložim svojim suradnicama i suradnicima iz rukovodstva stranke. Potpuno razumijem da javnost to zanima, ali vremena kada će naše članstvo važne odluke čitati u medijima, prije nego što su raspravljene na stranačkim tijelima su iza nas.

* Što je u ovom času najveći problem SDP-a - rejting, financije ili stranački kadar?

 - Financije i rejting su velik izazov za SDP i rješavat će se odmah. Stranački kadar nije problem, naši ljudi su naša najveća snaga. Problem je što je stranka svojom inercijom u radu s članstvom od sebe odgurala jako puno kvalitetnih ljudi, koji su izgubili interes i motivaciju. Ako su napustili stranku, te ljude ćemo vratiti i motivirati, ako su još uvijek u članstvu, pružit ćemo im ruku suradnje. Ovim putem želim pozvati sve one koji dijele naše vrijednosti i stavove da se aktiviraju ili uključe u SDP. Želim SDP koji je generator novih politika, SDP koji stoji s obje noge na zemlji i bavi se realnim problemima građana. Za to nam treba jak teren koji će slati poruke onima koji imaju tu čast i odgovornost da zastupaju građanke i građane, jer tako se vraća povjerenje, tako se pobjeđuje.

* Predsjednika SDP-a titulira se liderom oporbe. Osjećate li se tako i što taj pojam za vas znači?

 - Liderstvo se ne dobiva na dar u paketu s nekom funkcijom, liderom se postaje. Za mene lider opozicije znači voditi tim lijevih i građanskih stranaka. Komunicirati, konzultirati se, donijeti odluku kada je to potrebno i pokazati građankama i građanima Hrvatske da u svakom trenutku imaju alternativu koja je spremna povesti Hrvatsku.

* Hoćete li razgovarati s liderima drugih oporbenih stranaka, kojima i o čemu?

 - Naravno, u narednih nekoliko dana razgovarat ću s liderima nama bliskih stranaka prije svega o formiranju istražnog povjerenstva, a onda i o drugim aspektima suradnje.

* Hoće li biti značajnijih političkih promjena u SDP-u i kojih?

 - Ako se nakon izbora ništa neće promijeniti, onda nam izbori uopće nisu bili potrebni. SDP se mora suočiti s greškama koje je radio u prošlosti, a tu prije svega mislim na odnos prema radu i radništvu. Godinama smo pristajali na tezu o potrebnoj fleksibilizaciji radnih odnosa, a ja se pitam je li ona našem društvu donijela išta dobroga? Međutim, to je samo dio političkih promjena koje se moraju dogoditi u SDP-u, od utvrđivanja ekonomskih do zdravstvenih i obrazovnih politika, čeka nas puno posla.

* Postoje li stranke s kojima unaprijed isključujete suradnju?

 - Da. S onima koji promiču mržnju i netoleranciju nema suradnje.

* Kakav će biti odnos prema HDZ-u?

 - Oštar, ali konstruktivan. Neka očekuju prijedloge konkretnih rješenja, a ne trivijalna prepucavanja koja odvlače pažnju od stvarnih problema u društvu, korupcije i njihovog prljavog rublja. Probleme ćemo detektirati, za njih tražiti najbolja rješenja i predložiti ih javnosti.

* Prvi potez kao oporbene stranke?

 - Pred nama je ozbiljna rasprava o ekonomskoj situaciji i korupciji koja razdire naše društvo. Od Vlade ćemo tražiti odgovore gdje je zapelo s usvajanjem Nacionalne razvojne strategije, zašto se odgađa donošenje Ovršnog zakona i mjera vezanih uz tsunami ovrha koji nas očekuje kroz nekoliko tjedana, zajedno s drugima iz oporbe pokrećemo istražno povjerenstvo, zbog niza afera i curenja informacija okrivljenicima u kaznenim postupcima koji se kontinuirano događaju. Posla je puno, krećemo odmah! - rekao je Peđa Grbin za Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa