Zavarivačica iz Uljanika: 'Bila sam jedina žena u hali'

0
Sandra Martić Krajnović
Sandra Martić Krajnović

Puljanka Sandra Martić Krajnović jedna je od žena na kakve nećete često naletjeti. Jedna je od rijetkih pripadnica nježnijeg spola koje su svoj kruh zarađivale varenjem. Sandra je naime profesionalni zavarivač te je dugi niz godina radila u Uljaniku.

* Koliko je bilo žena-varioca u Uljaniku? Jeste li se Vi i Vaše kolegice i kolege snašli nakon općepoznatih problema u firmi?
- U Uljaniku je bilo nas četiri žene zavarivača, dok je u pogonu Vodnjan bilo još žena, ali ne znam točan broj. Otišla sam iz Uljanika 2018. godine na Zavod za zapošljavanje. Većina mojih kolega se snašla i otišla van raditi, neki u mirovinu, a neki su ostali u Puli i snalaze se.

* Kako ste se odlučili na bavljenjem tim poslom, za koji kažu da je dosta zahtjevan?
- Posao zavarivača nije zahtjevan toliko, ako se voli. 

* Od žena se u našem društvu očekuje da budu dotjerane. Možete li si Vi na ovom poslu dozvoliti, primjerice, duge lakirane nokte? Ako ne, smeta li Vam to?
- Taj posao se ne može raditi dugih noktiju, našminkan i dotjeran, ali to mi nije predstavljalo problem jer i nisam takav tip žene.

* Jedan od većih hitova u hrvatskoj pop glazbi bio je „Kako ću joj reć' da varin“, klape DVD-a Žrnovnica i prijatelja. Kako ste Vi i Vaši kolege doživjeli tu pjesmu?
- Tu pjesmu sam većinom ja njima pjevala, a oni me morali slušati, hahaha... Bila sam jedina zavarivačica s njima u hali, bilo je i suza, i svega, ali svejedno mi je to najljepši period radnog vijeka, a imam ga dosta... Moje kolege su bile tu kad god mi je trebala kakva pomoć, a nekolicina su mi ostali i jako dobri prijatelji.

* Imate li obitelji ili neki hobi? Kako provodite slobodno vrijeme?
- Nakon vojske sam osnovala obitelj. Imam supruga i tri sina. Svoje slobodno vrijeme provodim s unukom. (Razgovarao: Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa