Boris Miletić: Odlazak BAT-a za Istru bi bila katastrofa

0
Boris Miletić
Boris Miletić

U godini rekordnog pada ekonomske aktivnosti, Hrvatskoj prijeti odlazak čak dva velika ulagača. Nakon što je, naime, Meggle najavio gašenje proizvodnje u Hrvatskoj, pred sličnom se odlukom sada nalazi i BAT. Ostvari li se scenarij odlaska dva ulagača, posljedice će, upozoravaju ekonomisti, biti nova vojska nezaposlenih, dodatno urušavanje industrije i negativan imidž Hrvatske među stranim ulagačima, piše Index.

Krajem rujna istječe petogodišnje razdoblje u kojem se multinacionalna duhanska industrija BAT, koja je 2015. godine od Adrisa kupila Tvornicu duhana Rovinj (TDR), obvezala da neće seliti proizvodnju iz Hrvatske, piše Index za koji situaciju komentiraju Boris Miletić (IDS) i Anton Kliman (HDZ).

"Odlazak BAT-a iz Istre i Hrvatske bila bi katastrofa za naše gospodarstvo i značila bi gubitak ogromnog broja radnih mjesta. Mislim da bi između proizvođača duhanskih proizvoda i trgovaca duhanskim proizvodima svaka ozbiljna država izabrala zadržavanje proizvodnje ovdje i očuvanje radnih mjesta", napominje za Index Miletić.

HDZ-ov saborski zastupnik iz Istre Anton Kliman vjeruje da će se uskoro naći formula za ostanak BAT-a u Istri i Hrvatskoj. U vladi, ističe, razumiju specifičnosti pojedinih industrija i ozbiljnost trenutka. "Vlada želi ojačati investicijsku klimu u zemlji i privući ulagače, bitno joj je svako radno mjesto", ocijenio je za Index Kliman.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa