Grbin uoči izbora za šefa stranke: 'Pobijedit ću u prvom krugu'

0
Peđa Grbin (foto: Igor Soban/PIXSELL)
Peđa Grbin (foto: Igor Soban/PIXSELL)

U subotu 26. rujna članice i članovi SDP-a, nakon vrlo lošeg rezultata stranke na parlamentarnim izborima, izabrat će novo vodstvo – članove Glavnog odbora, Predsjedništva, te novog predsjednika ili – prvi put – predsjednicu stranke. Iako SDP nominalno ima oko 33 tisuće članica i članova na ovim unutarstranačkim izborima, na kojima će se sve funkcije u stranačkim tijelima birati po principu “jedan član – jedan glas”, pravo glasa imat će samo njih jedanaest i pol tisuća. Oni koji su na vrijeme podmirili sve svoje dugove za neplaćene članarine, piše Jutarnji.

Za novog lidera SDP-a natječu se saborska zastupnica i načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović, saborski zastupnik Peđa Grbin, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, bivši ministar unutarnjih poslova i aktualni šef splitsko-dalmatinskog SDP-a Ranko Ostojić te SDP-ovac iz Pule Marino Percan. Peđa Grbin prvi je krenuo u kampanju za šefa SDP-a, te je sve do prije par tjedana glasio za favorita. No u finišu kampanje, prema mišljenju nemalog broja stranačkih insajdera, ta uloga sada je podijeljena između njega i Željka Kolara.

Jedino veliko istraživanje raspoloženja birača SDP-a te, još bitnije, članica i članova stranke u ovoj kampanji provela je agencija Ipsos. Da se pitaju svi birači SDP-a, novi šef stranke s lakoćom bi postao Grbin, kojeg podržava čak 50 posto glasača SDP-a. Drugi je Ostojić (24 posto), Ahmetović i Kolar uživaju podršku devet posto birača, a Marino Percan njih dva posto. No, članice i članovi stranke misle bitno drugačije od svojih birača. Njima je prvi izbor Kolar, i to prilično uvjerljivo – krapinsko-zagorskom županu malo nedostaje da pobijedi već u prvom krugu. Nakon njega SDP-ovci najradije bi Grbina za novog šefa, a potom slijede Ahmetović i Ostojić, dok je Percan na začelju.

Ako nitko od kandidata 26. rujna ne osvoji više od 50 posto glasova članica i članova SDP-a koji će izaći na birališta, odluka o novom šefu ili šefici stranke past će u drugom krugu – u subotu 3. listopada. Peđa Grbin uvjeren je da drugog kruga neće biti i da će sve biti riješeno već ove subote. - Pobijedit ću u prvom krugu – kaže u razgovoru za Globus, prenosi Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa