teodor gobo:

'Ugovori za vezove u Trgetu su nepovoljni za korisnike'

8
Teodor Gobo i Antonela Mohorović Kožuh
Teodor Gobo i Antonela Mohorović Kožuh

Teodor Gobo je 28. kolovoza na e-mail Antonele Mohorović Kožuh, ravnateljice Lučke Uprave Rabac, uputio dopis, koji objavljuemo u nastavku:

"Poštovana gospođo ravnateljice, u četvrtak, 27.08.2020 godine poštom mi je stigao Ugovor o stalnom vezu na komunalnom dijelu Luke TRGET KV-TR-4/20.

Ovim Vam se dopisom obraćam prvenstveno zbog toga što me koncepcija ugovora asocira na neka protekla vremena kad korisnik na osnovu ugovora nije imao nikakva a ponuditelj ugovora sva prava. Želio bih Vas podsjetiti da stari vezovi u Trgetu prošle godine nisu nestali voljom građana nego upravo voljom lučke uprave pa sam stoga očekivao kako će i ugovor ponuditi neku win – win soluciju.

To se ovog puta na žalost nije dogodilo.

Navesti ću i primjere:

1. Broj članaka koji regulira Obaveze Lučke uprave (članak 6) jednak je broju članaka o pravu Korisnika (članak 8)  - po jedan za svakoga

2. Korisnik veza očekuje od druge strane, u ovom slučaju od Lučke uprave, da za plaćenu naknadu za korištenje veza dobije neki minimum usluge, no u članku 11 korisnik se obavezuje da mora u svom trošku održavati i pripadajuće komponente sidrene naprave. Možete li mi molim Vas objasniti što zapravo korisnik dobiva za novac koji uplaćuje na račun Lučke uprave?

3. Članak 15 ugovora obavezuje korisnika da naknadu za korištenje veza plati do 31.01 tekuće godine što smatram da je u redu. No ne i za ovu godinu kad cjelokupan iznos naknade moramo uplatiti u roku od 15 dana od potpisivanja ugovora. Ono što bi u najmanju ruku bilo pošteno s Vaše strane je da se iznos za ovu godinu ponderira sukladno broju mjeseci korištenja veza. Još vas jednom podsjećam da ste korisnicima obećali završetak cjelokupnog projekta do kraja protekle godine. Vlasnici plovila morali su ukoniti plovila sa postojećih vezova u roku od šest dana (listopad 2019). U principu, zašto projekt nije završen u dogovorenom roku nije problem korisnika no ono što smo kao budući ugovorni partneri od Vas očekivali bila je jasna i transparentna izjava zašto projekt kasni. Ista je doduše uslijedila ali tek pred završetak prve faze.

4. Člankom 13 izričito otklanjate svaku odgovornost Lučke uprave u smislu nastanka štete zbog održavanja i položaja veza. Podsjećam Vas poštovana gospođo da mjesto postavljanja pontona nisu birali korisnici (na sastanku u Raši više je ljudi spomenulo neadekvatnost pozicije) nego upravo Lučka uprava. Nadalje 19. svibnja 2020 godine izjavili ste za labinstina.info kako će korisnici moći birati vez sukladno mjestu na prioritetnoj listi o dodjeli vezova. Ni to obećanje niste ispoštivali. Kako to da onda po članku 13 sva obaveza za sigurnost plovila leži na leđima korisnika? Samo da vas podsjetim – stari vezovi su porušeni. Mi se na njih više ne možemo vratiti.

5. Člankom 14 koji regulira trajane ugovora u stavku tri piše kako se trajanje ugovora može produžiti na daljnih pet godina. Riječica „može“ asocira da se to može ali i ne mora desiti. Mislim da je taj članak potrebno preformulirati.

6  Članak 7 -  Nekorištenje veza od strane korisnika. Zbog čega bi korisnik morao obavještavati Lučku upravu o nekorištenju veza kad ga je isti platio za čitavu godinu? Hoće li Korisnik za dane nekorištenja veza dobiti povrat naknade sa strane Lučke uprave? Mislim da članak 17 nije fer pojašnjenje članka 7. Nadalje penalizacija po stavci 5 tog istog članka smislena je samo ako se događaj desi u perodu od tri mjeseca prije ponovnog potpisivanja ugovora. Sve ostalo smatram da nije u duhu partnerskog odnosa dviju ugovornih strana.

7. Budući da Korisnik člankom 20 ne stječe pravo na povrat naknade za nekorištenje veza u slučaju raskida ugovora s vaše strane, znači li to da ga do kraja perioda za koji je isti bio plaćen, Lučka uprava neće izdavati drugom korisniku? Nadam se da de neće jer izda li ga bila bi to dvostruka penalizacija. (Za starog i novog korisnika).

8. Člankom 22 u stavku 4 ograđujete se od svih šteta uslijed premještanja plovila sa strane Lučke uprave. To što vam članak 2 daje pravo da premjestite moju imovinu ne znači da za njezin premještaj ne snosite odgovornost. Zanimljivo je da u stavci 1 definirano kako korisnik snosi sve troškove prema Lučkoj upravi a mi se stavkom 4 moramo odreći svih potraživanja prema vama. Ne zvuči baš partnerski.

Nadam se brzom odgovoru na primjedbe koje imam kako bi u duhu partnerskog odnosa mogao potpisati ponuđeni mi ugovor", napisao je Teodor Gobo ravnateljici Lučke uprave Rabac.

"Isti dopis poslan je kao kopija članovima upravnog vijeća lučke uprave, gospodinu Dinu Škopcu te gospodinu Dorinu Rajkoviću. Kako mi na dopis nitko nije odgovorio u dva sam navrata telefonski kontaktirao gospođu Ravnateljicu a na osobni zahtjev u dva je navrata posjetio u Rapcu. Kako ni do sadašnjeg dana javnosti nisu dostupni odgovori na za nas vrlo važna pitanja, dapače u javnosti kruže razne varijante istih, molim gospođu Ravnateljicu da odgovori na slijedeća pitanja.

1. Do kojeg je datuma potrebno potpisati ugovor o najmu veza u Trgetu? Hoće li se sastavljati novi ugovori u kojima će se uobziriti i primjedbe nas budućih korisnika?

2. Zbog čega vezovi nisu dodjeljeni sukladno načinu obećanom sa Vaše strane u intervjuu od 20.05. 2020 za labinstina.info u kojem ste izjavili kako će korisnici moći birati vez sukladno mjestu na prioritetnoj listi o dodjeli vezova?

3. Molim Vas da na stranicama Lučke Uprave objavite listu korisnika budućih vezova na način da se iz iste može vidjeti: redni broj veza, ime i prezime korisnika, redni broj na listi prioriteta te dužina plovila. Mislim da ovakva lista ne bi bila u sukobu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka budući da su svi podaci korisnika, osim broja veza, objavljeni već dva puta na stranicama Lučke uprave.

Mišljenja sam da se samo jasnim odgovorima i transparentnošću može postići zadovoljstvo budućih korisnika te na taj način spriječiti daljnje priče o nepravilnosti oko načina dodjele vezova.

U nadi da će netko ipak odgovoriti na postavljena pitanja, srdačno Vas pozdravljam", napisao je Teodor Gobo.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa