U Puli obilježen Svjetski dan Alzheimerove bolesti

0
S konferencije za novinare
S konferencije za novinare

U povodu 21. rujna, Svjetskog dana Alzheimerove bolesti u pulskoj Galeriji Cvajner održana je konferencija za novinare kojoj je u ime Grada Pule prisustvovala zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci. „Našim starijim sugrađanima svi zajedno moramo osigurati prvenstveno dostojanstvenu starost. Grad Pula  je u proračunu za 2020. godinu osigurao 371.000 kuna za Odjel demencije od čega je čak 200.000,00 kn namijenjeno upravo za Dnevni boravak koji predstavlja potrebu obitelji čiji su članovi uglavnom zaposleni i za takve osobe nije dobro da su sami kod kuće bez ispravne skrbi“, rekla je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci. Ujedno, zahvalila je ravnateljici Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Vesni Grubišić Juhas i njezinom timu koji su u zahtjevno vrijeme pandemije koronavirusa uložili  izniman trud kako bi zaštitili naše najstarije sugrađane i bili podrška njihovim obiteljima.

Dom za starije osobe Alfredo Štiglić dugi niz godina obilježava Svjetski dan Alzheimerove bolesti kako bi javnosti ukazali na potrebu unaprjeđenja skrbi za sve veći broj oboljelih, unaprijedili podršku za članove obitelji i stručnjaka koji s njima rade. Ove godine, u suradnji s Galerijom Cvajner 19. rujna, postavili su izložbu radova nastalih u svakodnevnom radu s osobama s demencijom u njihovom Odjelu demencije koja će biti otvorena do 22. rujna. Radi poštivanja epidemioloških mjera nisu imali službeno otvorenje, već su sazvali današnju konferenciju za novinare kako bi ukazali na značaj ovog dana.

Odjel demencije Doma za starije osobe Alfredo Štiglić uslugu korisnicima  pruža na lokaciji Mažuranićeva 10 u Puli. U sklopu smještaja, korisnicima se pruža adekvatan i stručni tretman - stanovanje, potrebna njega, zdravstvena zaštita, pravilna prehrana, održavanje higijene prostora i odjeće, stalan nadzor stručnih radnika u obavljanju gotovo svih njihovih aktivnosti, sukladno potrebama i mogućnostima, razne vrste okupacije, brine se o zaštiti njihovih prava i interesa. Korisnici su starije i nemoćne osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Smještajni kapacitet Odjela je 18 mjesta za smještaj u sedam dvokrevetnih i četiri jednokrevetne sobe gdje svakodnevno 24 sata skrbe o oboljelim osobama. „Uz veliku podršku Grada Pule i Istarske županije razvijamo nove usluge. Svi programi koji su nastali kao usluge u početku su bili aplicirani na europske fondove i oni su nam inicijalno omogućili da otvorimo i Dnevni boravak i Odjel demencije“, rekla je ravnateljica Doma za starije osobe Alfredo Štiglić. Govoreći o novim programima i aktivnostima za osobe koji žive u svojim domovima najavila je program sa senzornom sobom za oboljele, zatim određene aktivnosti oko pružanja usluga mobilnog tima, ali i daljnji razvoj institucionalne usluge.

Demencija predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem koji s globalnim starenjem stanovništva značajno utječe na zdravstvene službe i sustave diljem svijeta. Alzheimerova bolest je najčešći oblik demencije (obuhvaća do 70 posto svih demencija) te je svakim danom sve prisutnija u našem društvu. Produljenje životnog vijeka i povećanje udjela populacije starije dobi dovelo je do povećanja učestalosti Alzheimerove bolesti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa